IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Агенция "Митници" надхвърлиха 9,2 млрд. лева за деветмесечието

През септември агенцията е събрала рекордни приходи от акцизи

17:13 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

В периода януари - септември 2023 година приходите на Агенция "Митници" достигнаха 9,27 млрд. лева, съобщават от институцията. Само за септември приходите, които администрира агенцията (акциз, ДДС при внос, мита, глоби и т.н.) са почти 1,2 млрд. лева.

През деветмесечието приходите от акцизи се увеличават с 5,7% на годишна база до 4,55 млрд. лева, което се дължи основно на увеличените приходи от акциза на тютюн и тютюневи изделия, както и на засилената икономическа активност на данъчноосигурените лица, посочват още от Агенция "Митници". 

През септември събраните средства са 612 млн. лева, което е с 14,3% повече от приходите за същия месец на 2022 година. Това е трети пореден месец, в който се отчита ръст на приходите от акциз. Сумата е най-висока на месечна база за последните пет години с изключение на месеците, в които има промяна на акцизни ставки (юни 2019 г. и март 2023 г.).

Приходите от акцизите върху тютюневите изделия достигат 2,43 млрд. лева, или повишение от 8,7% на годишна база. Постъпленията от акциза на горивата обаче намалява с 1,7% до 1,84 млрд. лева към края на септември. От агенцията обаче отбелязват ръст на приходите в този сегмент се увеличават в последните два месеца, което дава надежда, че до края на годината закъснението може да бъде наваксано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още