IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските потребители започват празничния сезон с оптимизъм

Нагласите на потребителите за закупуване на по-скъпи стоки достигат тригодишен връx през ноември

16:19 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските нагласи във Великобритания са се подобрили през ноември, а домакинствата са се подготвили да харчат повече преди Коледа, сочат данни от проучване, цитирано от Bloomberg.

Проучването на института GfK Ltd. показва, че настроенията на британците са се подобрили с 6 пункта до минус 24 пункта, което е най-сериозният им ръст от април насам. За сравнение, показателят, измерващ нагласите, беше на ниво от 9 пункта през октомври.

Потребителските нагласи във Великобритания се подобряват преди Коледа. Графика: Bloomberg Потребителските нагласи във Великобритания се подобряват преди Коледа. Графика: Bloomberg

Индикаторът, отчитащ нагласите на потребителите за закупуване на по-скъпи стоки като мебели и електроника в текущите условия, се е повишил с 10 пункта до минус 24 пункта. Това е най-големият ръст на показателя от юни 2020 г. насам, когато магазините със стоки, различни от основните отвориха повторно след първия локдаун.

„Рязкото“ възстановяване „ще бъде добра новина за компаниите за търговия на дребно, които искат да се възползват от Черния петък и Коледа“, смята Джо Статън, директор по клиентски стратегии в GfK. „Въпреки сериозния натиск върху разходите за живот, мнозина все още биха искали да разхлабят малко кесията си, за да могат да се поглезят и да се насладят на настроението през празничния сезон“.

Потребителите стават все по-оптимистично настроени по отношение на личните си финанси и икономическите перспективи, тъй като забавящата се инфлация и все по-високите заплати подобряват реално стандарта на живот, според проучването.

„Хората са по-уверени в бъдещето си и имат желание да гледат отвъд краткосрочния план“, каза Статън.

Резултатите станаха ясни ден след като основно бизнес проучване показа, че компаниите в частния сектор неочаквано са се върнали към растеж този месец.

Възможно е доверието да се повиши още повече през ноември, след като тази седмица министърът на финансите Джеръми Хънт обяви най-големите от 80-те години на миналия век данъчни облекчения в опит да подобри позициите на управляващата Консервативна партия преди парламентарните избори, които се очакват следващата година.

Въпреки че и петте компонента, включени в индекса на доверие се повишиха този месец, те остават на отрицателна територия, а натискът върху разходите за живот също се запазва, твърдят от GfK.

Британските домакинства, използващи най-малко енергия, ще усетят най-силно ефекта от най-голямото увеличение на лихвите тази зима, след като правителството спря помощите, заявиха от Ofgem в четвъртък. И въпреки че финансовият министър обяви големи съкращения на данъците върху заплатите, държавният фискален регулатор заяви, че общото данъчно бреме все може да се окаже най-сериозното от Втората световна война насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още