IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се е свила повече от очакваното през третото тримесечие

Домакинствата са изправени пред все повече препятствия, усложнявайки усилията на централната банка да излезе от ултрахлабавата парична политика

10:37 | 08.12.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японската икономика се е свила по-бързо от първоначално очакваното през третото тримесечие, показаха ревизирани данни от петък. Домакинствата са изправени пред все повече препятствия, усложнявайки усилията на централната банка да излезе от ултрахлабавата парична политика, съобщава Ройтерс.

Потребителските и бизнес разходите са се свили, намалявайки брутния вътрешен продукт (БВП) за третото тримесечие. Отделни данни показаха, че реалното заплащане и разходите на домакинствата са продължили да спадат през октомври, тъй като трайната инфлация е отказала потребителите от покупки.

„Слабостта в частното потребление вероятно ще продължи в обозримо бъдеще, тъй като реалните разполагаеми доходи вероятно ще продължат да спадат, което се разглежда като фактор в мудното потребление“, казва Кота Сузуки, икономист в Daiwa Securities.

Икономиката се е свила с годишен темп от 2,9% през периода юли-септември, показаха официалните данни, което е над предишната оценка за спад от 2,1% и пазарните прогнозите за ревизирано понижение от 2,0%.

Капиталовите разходи са намалели с 0,4% спрямо предварителната оценка за спад от 0,6% и медианна пазарна прогноза за понижение от 0,5%.

Частното потребление, което формира над половината от икономиката, е намаляло с 0,2% през периода юли септември.

Външното търсене е изтрило 0,1 пр.п. от реалния БВП, което съответства на предварителните оценки, тъй като вносът на услугите е задминал износа на автомобили.

Отделни данни показаха, че коригираните спрямо инфлацията реални заплати са се свили с 2,3% на годишна база през октомври, отбелязвайки 19-и пореден месец на спад. Това все пак е под темпа от 2,9% през септември, посочва Министерство на труда.

Макар че номиналните заплати са се увеличили с 1,5%, инфлацията от над 3% е изтрила растежа на заплатите в реално отношение, което се разглежда като показател за покупателната сила на потребителите. Тъй като доходите са в застой, разходите на домакинствата са намалели с 2,5% през октомври на годишна база, свивайки се вече осем поредни месеца, показаха още данните.

Японската централна банка подчертава, че трябва да поддържа ултраниските лихви, докато не се появи устойчива инфлация от 2%, заедно с повишаване на заплатите. Прогнозата за заплатите през следващата година ще бъде от решаващо значение за определяне дали цените са на правилния път, каза гуверньорът Казуо Уеда в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Тва е щото не купува суровини от пPaccия, нали, копейник? Айде, нали въртиш и сучеш, че да добуташ до тоя лозунг? :))) елементарни сте, копейничетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
*Японската икономика се е свила повече от очакваното през третото тримесечие* - Нормално. Не е само тя. Това е от климатичните промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още