IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой японски компании не виждат перспективи за развитие в Китай

Втората по големина икономика в света се оказва по-непривлекателна за тях от Индия и Бразилия

11:49 | 22.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на японските компании, които планират да разширят бизнеса си в Китай, е спаднал до рекордно ниско ниво, тъй като геополитическото напрежение и бавното икономическо възстановяване продължават да тежат на втората по големина икономика в света, пише Bloomberg.

Сред 710 фирми, анкетирани за годишен доклад на Японската организация за външна търговия (JETRO), само 27,7% казват, че смятат, че ще увеличат присъствието си в Китай през следващите една или две години, като за първи път процентът е паднал под 30% от 2007 г. насам. Това показва внезапно отслабване на апетита на японските фирми към най-големия им търговски партньор, предвид факта, че над 40% от тях планираха експанзия там само преди две години.

Апетитът на японските фирми към Китай отслабва. Графика: Bloomberg Апетитът на японските фирми към Китай отслабва. Графика: Bloomberg

Мрачната икономическа перспектива в Китай е една от причините за намаляващия интерес, сочи проучването. Някои компании посочиха и спада в продажбите заради по-слабото търсене, докато други обвиняваха несигурните перспективи за продажбите на автомобили в Китай. Геополитическите рискове в страната, които се задълбочават все повече, също са проблем, особено за по-големите фирми.

По-слабият интерес към Китай беше в рязък контраст с този към Индия например, в която три четвърти от японските фирми планират да разширят бизнеса си, а близо 70% от компаниите в Бразилия също са заявили, че планират да увеличат присъствието си. Подобрените нагласи за тези страни може да се отдадат на бума при търсенето на автомобили и други продукти, според доклада на JETRO.

През последните месеци в Китай се появиха някои силни страни сред разнообразните икономически данни, но кризата на пазара на недвижими имоти продължава да се задълбочава, дори когато властите се опитват да стимулират икономиката.

Японските компании имат и геополитически причини да бъдат предпазливи по отношение на бизнес дейностите си в Китай, тъй като напрежението между САЩ и Китай продължава, а споровете за територия, отпадъчни води, замърсени с радиация, и полупроводници между Япония и съседната ѝ държава продължават.

Все пак наскоро бяха направени някои стъпки за затоплянето на отношенията между двете страни. След като китайският президент Си Дзинпин и министър-председателят Фумио Кишида се срещнаха миналата седмица, те се съгласиха да търсят заедно решение по спора за отпадъчните води във Фукушима. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Компании виж още

Коментари

Финанси виж още