IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на инфлацията в Япония носи промени за всички пазари

Чуждестранните инвеститори се насочват към акции, а японските ДЦК не са сигурен избор

13:30 | 21.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалните инфлационни сили най-накрая проникват и в японската икономика след десетилетия на спад на цените, принуждавайки инвеститорите да променят своите залози за Япония из основи, тъй като Централната банка на Япония обмисля голяма промяна в политиката, пише Ройтерс.

Международните инвеститори, които отдавна предпочитат акциите, печелещи от застаряващото население на Япония или отслабването на йената, в момента променят плановете си, за да се съсредоточат върху очакваните по-високи лихвени проценти, по-щедри дивиденти и възстановяването на потребителските разходи.

Промяната на политиката настъпва бавно, но може да предвещава изцяло нов начин за инвестиране в Япония, ако прогнозираната в дългосрочен план инфлация от 2% през 2024 г. наистина се реализира.

Възможное е японските купувачи, които вече не очакват понижения на цените, да направят големи покупки. Ако Японската централна банка повиши лихвите си до нива над нулата за първи път от години насам, кредитните маржове на банките може да нараснат.

Индексите на японските фондови пазари вече достигнаха най-високото си ниво от 1990 г. насам, като тези, включващи акции на финансови дружества и компании за потребителски стоки, задминаха местните индекси. От друга страна, инфлацията създава мрачни перспективи за японските държавни облигации.

„Лихвената политика претърпява ключова промяна“, заяви Шигека Кода, главен изпълнителен директор на базирания в Сингапур хедж фонд Four Seasons Asia Investment на стойност 500 млн. долара. „Предстои нещо ново.“

Новите инвестиции – в крематоруми и роботи за торти

Застаряващата демографска група на Япония направи една японска компания за крематориуми един от най-добрите избори за чуждестранни инвеститори, като акциите ѝ поскъпнаха с почти 700% за пет години.

Най-високите позиции на Koda се дължат на оператора на крематориуми Kosaido Holdings, както и на Rheon Automatic Machinery – компания, която продава роботи за правене на торти, за да помогне на производителите на храни да се справят с проблема с намаляващата работна сила.

През август обаче, за първи път в 17-годишната история на своя фонд, Koda избра японска банка, Kyushu Financial, като своя най-голяма инвестиция, защото вярва, че японските лихви ще се повишат.

Стив Донзе, заместник-ръководител на отдела за инвестиции в Pictet Asset Management в Токио, сподели, че и той е купувал акции на японски банки.

За Джуничи Иноуе, ръководител на отдела за японски акции в Janus Henderson, потребителските бизнеси, които имат възможност да увеличат приходите и печалбите си чрез прехвърляне на по-високите разходи за енергия и храни върху клиентите, са в центъра на вниманието.

„Харесвам смесени магазини“, призна той. „Маржовете наистина се повишиха, печалбите са добри, а това е приятно изненадващо“.

Новата динамика

Японските заплати, коригирани спрямо инфлацията, се понижиха през 18-те поредни месеца до септември, но сега се очаква големите работодатели в страната да се договорят за мащабно повишение през пролетта на 2024 г.

„Трябва да е налице инфлация при услугите, за да може общата инфлация да се окаже упорита, и тук основна роля играят заплатите“, каза Джеймс Халс, портфолио мениджър в Platinum Asset Management в Сидни.

Очаква се данните, публикувани в петък, да покажат, че основната инфлация се е ускорила отново през октомври, оставайки над целта за 19-и пореден месец.

Мениджърите на глобални фондове в момента са най-положително настроени за японските акции от март 2018 г., показа проучване на Bank of America, публикувано на 14 ноември. Дори Уорън Бъфет купува.

Японският индекс Topix, един от ключовите индекси на фондовата борса в Токио, се е повишил с 26% тази година, подкрепен от реформите в корпоративното управление.

Заплахата за облигациите

Инвеститорите в облигации са застрашени от японската инфлация. Ускоряващият се ръст на цените намалява привлекателността на облигациите с фиксирана лихва.

Японската централна банка отдавна стимулира пазара на облигации, като изкупува държавен дълг, за да ограничи ръста на доходността и да намали вътрешните разходи по заеми. Но инвеститорите са предпазливи относно края на тази т.нар. политика за контрол на кривата на доходността, тъй като Японската централна банка е принудена да затегне паричната политика.

Инфлацията „вероятно не е временно явление“ за Япония, както се оказа, че не е и в САЩ или Европа, каза Джон Дей, глобален мениджър на портфолио от облигации в Newton Investment Management.

„И разбира се, пазарът на облигации не е напълно подготвен за нея.“ Доходността по петгодишните държавни ценни книжа е около 0,35%. Дори инфлация от 1% в Япония в дългосрочен план би била причина за „ужасна възвръщаемост“, твъди Дей.

Държавните облигации на САЩ са изправени пред трета година на сериозно поевтиняване, след като агресивният цикъл на затягане на Фед повиши лихвите до диапазона 5,25%-5,5%. С лихви от минус 0,1%, Японската е единствената голяма централна банка с отрицателни лихви.

Повишаването на доходността най-накрая може да подкрепи слабата йена, твърдят анализатори.

„Посоката на движение е ясна и се отдалечава от неустойчивата ултрахлабава парична политика“, заяви Донзе от Pictet, прогнозирайки „по-силна валута в началото на 2024 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още