IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавящият се японски износ натежава на крехката икономика на страната

Търговският баланс на страната се е върнал към дефицит през октомври

11:30 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският износ е нараснал с по-бавни темпове през октомври, оказвайки малка подкрепа на икономиката на страната, която се опитва да избегне техническа рецесия през втората половина на годината, пише Bloomberg.

Стойността на износа се е повишила с 1,6% спрямо предходната година, забавяйки се от 4,3% през предходния месец, съобщиха от Министерството на финансите в четвъртък. Икономисти прогнозираха ръст от 1%. Увеличението на доставките беше подкрепено от сериозен ръст при автомобилите, особено за САЩ, но и ограничено от продължаващото свиване на износа на оборудване за производство на чипове.

Японският износ се забавя. Графика: Bloomberg Японският износ се забавя. Графика: Bloomberg

Вносът е намалял с 12,5%, главно заради намаляващите поръчки на енергоизточници. Така търговският баланс на страната се е върнал към дефицит от 662,5 млрд. йени (4,4 млрд. долара).

Забавянето на износа е още един знак на несигурност за Япония в момент, когато упоритата инфлация и ограниченият ръст на заплатите потискат търсенето в рамките на страната. През третото тримесечие бизнес инвестициите са намалели, а потребителските разходи не са се възстановили, което доведе до по-сериозно от очакваното свиване на японската икономика.

По-добрите резултати на износа през последните три месеца на годината ще бъдат едни от ключовите фактори, които ще помогнат на страната да избегне втори пореден тримесечен спад, като това колко стабилно е търсенето от ключовите пазари на Япония ще бъде определящо.

„Икономиката на САЩ вероятно ще се забави, въпреки че не се очаква да се свие. Европейските икономики вече се свиват, а Китай продължава да изостава“, коментира Таро Сайто, ръководител на икономическите изследвания в NLI Research Institute. „Като цяло икономиките отвъд Океана не улесняват нещата за износа и мисля, че това ще се влошава от сега нататък.“

Според доклада за октомври средният обменен курс на йената е бил 148,88 спрямо долара, като японската валута е била с 2,6% по-слаба в сравнение с миналата година – изменение, което би трябвало да даде тласък на доставките към чужбина.

Японската валута кръжи около най-ниското си ниво от октомври миналата година, когато правителството беше принудено да се намеси с подкрепящи мерки за първи път от десетилетия насам. От началото на годината йената е поевтиняла с около 13% спрямо долара и около 14% спрямо еврото.

Според Световната търговска организация тази година търговията в световен мащаб ще нарасне с по-бавни от прогнозираните темпове. Геополитическото напрежение, засилено от войните в Близкия изток и Украйна, също помрачава прогнозите.

Износът на Япония към Китай се е свил с 4%, докато този към САЩ и ЕС се е увеличил съответно с 8,4% и 8,9%. Ръстът на стойността на пратките за Европа е бил най-слабият такъв от май насам.

Изобщо спадът при износа за Китай е най-малкият такъв от май насам, като доставките на храни са намалели двойно повече спрямо година по-рано. Въпреки че доставките на храни обикновено формират малко над 1% от износа на Япония за Китай, резкият спад може да се дължи на въздействието на забраната за внос на морски дарове, наложена от Пекин след изпускането на отпадъчни води в морето от района на ядрената авария във Фукушима.

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида по-рано предприе стъпки в подкрепа на икономиката с изготвянето на пакет от стимули на стойност над 17 трлн. йени. Мерките са съсредоточени върху намаляване на данъка върху доходите и осигуряване на помощи за домакинства с ниски доходи, за да могат да се справят с високата инфлация.

Поевтиняването на йената също допринесе за привличането на повече туристи от чужбина, а броят на посетителите в Япония наскоро се възстанови до нивата си отпреди пандемията, което е лъч надежда за икономиката на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още