IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка очаква забавяне на глобалната икономика за трета поредна година през 2024 г.

Без сериозна корекция на посоката третото десетилетие ще бъде запомнено като десетилетие на пропилените възможности, казват от институцията

16:40 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Растежът на световната икономика ще се забави за трета поредна година – от 2,6% през миналата година до 2,4% през 2024 г. Това показва последният доклад на Световната банка Global Economic Prospects.

Според доклада това е с почти 75 базисни пункта под средната стойност от второто десетилетие на века.

Световната икономика е в по-добро състояние от миналата година, ако се взема един показател – рискът за глобална рецесия е отслабнал основно заради силната на американската икономика. Нарастващите геополитически напрежения обаче може да се създадат нови краткосрочни опасности за световната икономика, се казва в доклада.

2,6%
ще е растежът на световната икономика през 2024 г.

В същото време средносрочните перспективи са помрачени за много развиващи се страни на фона на забавящ се растеж в повечето големи икономики, мудна глобална търговия и най-затегнатите финансови условия от десетилетия.

Очакванията са развиващите се икономики да се разраснат само с 3,9%, което е с над 1 пр.п. под средната стойност от предишното десетилетие. След разочароващо представяне миналата година страните с ниски доходи ще отчетат ръст от 5,5%, което е под предишните очаквания.

До края на 2024 г. хората в около една от всеки четири развиващи се държави и около 40% от страните с ниски доходи все още ще бъдат по-бедни, отколкото преди пандемията от Covid-19 през 2019 г.

В същото време ръстът на икономиката на развитите държави ще се забави до 1,2% през тази година спрямо 1,5% през 2023 г.

Без сериозна корекция на посоката третото десетилетие ще бъде запомнено като десетилетие на пропилените възможности, казва Индермит Гил, главен икономист и старши вицепрезидент на Световната банка, в изявление към доклада. „Краткосрочният растеж ще продължи да е слаб, оставяйки много развиващи се страни, особено най-бедните, в капан: с парализиращи нива на дълг и слаб достъп до храна за почти един на всеки трима души. Това ще попречи на напредъка по много световни приоритети“.

Според Гил все още съществуват възможности да се обърне тенденцията, но това означава, че правителствата трябва да побързат да ускорят инвестициите и да заздравят рамките на фискалната политика.

Според доклада, за да се справят с климатичните промени и да постигнат други ключови глобални цели за развитие до 2030 г., развиващите се страни ще трябва да увеличат мащабно инвестициите – около 2,4 трлн. долара годишно. Без всеобхватен пакет от политики перспективите за такова увеличение не са добри. Ръстът на инвестициите на глава от населението в развиващите се икономики между 2023 г. и 2024 г. се очаква да бъде средно само 3,7%, малко над половината от темпа от предходните две десетилетия.

Местни перспективи

Оценката за развитието на българската икономика също са снижени в доклада. Според данните брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се разшири с 2,4% през настоящата година, което с 0,4 пр.п. спрямо предишната прогноза. И все пак оценката за миналата година леко е увеличена с 0,2 пр.п. до ръст от 1,7%. За 2025 г. очакванията са за разширяване от 3,3%.

За еврозоната очакванията са икономиката да се разшири с едва 0,7% през настоящата година, което е почти наполовина спрямо предишните прогнози. За 2023 г. оценката е за ръст от едва 0,4%, но прогнозите за 2025 г. са БВП да ускори разширяването си до 1,6%. Докладът не предоставя оценки за отделните страни членки на еврозоната.

 

По отношение на най-голямата икономика в света – САЩ, прогнозите за 2024 г. са за ръст от 1,6%, което е двойно по-бързо от очакванията в предишния доклад от юни. Увеличението обаче забавя темпа си, тъй като според доклада миналата година БВП се е разширил с 2,5%.

Забавяне в темпа на разширяване Световната банка очаква и за Китай. За 2024 г. прогнозите са за ръст от 4,5% след 5,2% през 2023 г. За следващата година очакванията са увеличението да достигне 4,3%.

Икономиката на Япония тази година ще се разшири с 0,9%, което е двойно по-бавен темп от този през 2023 г. Ръстът на БВП на Русия ще е 1,3%, който също намалява наполовина спрямо миналата година, а на Украйна – 3,2% спрямо 4,8% през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още