IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният празничен сезон е подкрепил продажбите на дребно в САЩ през декември

Продажбите на дребно, некоригирани спрямо инфлацията, са се увеличили с 0,6%

18:15 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ са нараснали с най-силния темп от три месеца насам през декември – подобаващ завършек на силния празничен сезон, който предполага, че устойчивостта на потребителските разходи се запазва и в началото на новата година, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дребно, некоригирани спрямо инфлацията, са се увеличили с 0,6% на месечна база, показват данните на Министерството на търговията в сряда. С изключение на автомобилите, продажбите са нараснали с 0,4 на сто.

Девет от 13 категории регистрират повишения на продажбите си, като на най-голям ръст се наблюдава при дрехите, универсалните магазини и електронната търговия. Продажбите на моторни превозни средства са се увеличили с 1,1% - най-големият им напредък от май насам, докато тези на бензиностанциите са спаднали за трети месец заради поевтиняването на горивата

Данните завършват годината, в която разходите на домакинствата останаха изненадващо силни, опровергавайки прогнозите на икономистите за рецесия. Очаква се през 2024 г. те да отслабнат, тъй като потребителите все още са изправени пред високата инфлация, повишени разходи по заемите и намаляващи спестявания.

„Ние все още смятаме, че предстои допълнително  забавяне, ръстът на заетостта и заплатите продължава да се забавя, а отложеният ефект от лихвените повишения оказва допълнително влияние, но все още имаме малко основания да смятаме, че предстои по-рязък спад", коментира Андрю Хънтър, зам.-главен икономист в Capital Economics,  в бележка до клиенти.

Продажбите в така наречената контролна група, използвани при изчислението на брутния вътрешен продукт, са се повишили с 0,8% през декември и най-много от юли насам. Показателят изключва продажбите на ресторантите, търговците на автомобили, магазините за строителни материали и бензиностанциите.

Друг доклад, публикуван в сряда, показа, че индустриалното производство в САЩ се е разраснало с темп, отговарящ на слабата фабрична продукция през декември, изпращайки трудната за фабричното производство 2023 г.

Ръстът от 0,1% на общото фабрично производство, включващо миннодобивния сектор и компаниите за комунални услуги, последва липсата на промяна през ноември, сочат данни на Федералния резерв, цитирани от Bloomberg. С изключение на автомобилите фабричното производство намалява с 0,1%.

Докладът на Фед също отчита спад и в категорията на комуналните услуги, докато при добивната промишленост се наблюдава ръст.

На годишна база фабричното производство се е свило с 2,2% през четвъртото тримесечие, изпращайки най-слабата си година от 2020 г. насам. Скорошни проучвания показват, че секторът все още не може да набере инерция.

Ръстът на фабричната продукция през декември отразява още един сериозен ръст в категорията на автомобилите, както и при производството на недълготрайни стоки. Потребителските стоки се радват на ръст от 0,2%, а производството на материали също е нараснало слабо.

Използването на капацитета на фабриките, измерител за потенциалната продукция, е останало стабилно на ниво от 77,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още