IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската фабрична активност се е свила за четвърти пореден месец през януари

Повишението на основния PMI индекс подсказва, че нагласите са се подобрили

11:33 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Китай се е свила отново през януари, тъй като лекото подобрение при търсенето от чужбина не успя да компенсира слабите вътрешни настроения, нанасяйки нов удар на инвеститорите, които очакват повече сигнали за това как правителството ще подкрепи икономиката си, предава Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) във фабричния сектор достигна 49,2 пункта този месец, съобщават от статистическата агенция на страната (NBS) в сряда, като резултатът е по-висок от този през декември, но все още остава под границата от 50 пункта, която разделя растежа от спада.

Измерителят за непроизводствената активност в областта на строителството и услугите се повиши до 50,7 пункта, което е незначително по-високо ниво от декемврийското такова и от очакванията на икономистите. Подиндексът за активността при услугите се е разширил за първи път от октомври насам, докато ръстът в строителството се е забавил до тримесечно дъно.

Китайската фабрична активност се свива за четвърти пореден месец през януари. Графика: Bloomberg Китайската фабрична активност се свива за четвърти пореден месец през януари. Графика: Bloomberg

„Няма признаци за промяна “, коментира Галвин Чиа, стратег на нововъзникващи пазари в NatWest Markets в Сингапур. „Изненадите са твърде малки, за да променят вече утвърдените мечи нагласи за перспективите“, допълва той.

Доверието във втората по големина икономика в света е намаляло въпреки усилията на правителството да въведе повече стимули, сред които и мерки за освобождаване на повече парични средства за банките в дългосрочен план, затягане на правилата за заемане на акции за къси продажби и разширяване на достъпа на предприемачи до заеми. Нищо до момента не е довело до значителна промяна нито при активността, нито при продължаващия спад на фондовия пазар, който изтри около 6 трлн. долара.

Наред с дългогодишната имотна криза, икономистите посочиха дефлационния натиск като ключово предизвикателство за растежа през тази година. Икономистите очакват Пекин да обяви доста амбициозна цел за растеж през 2024 г. през март, въпреки че поддържането на подобен процент като миналогодишната цел „около 5%“ може да е трудно предвид по-висока база за сравнение. Търговското напрежение с основните партньори се изостря по отношение на износа на ключови продукти, включително и на електрически автомобили, което засилва риска от спад.

Въпреки че показателят за фабричното производство се е свил за четвърти пореден месец, лекото повишение спрямо декември „подсказва, че нагласите са се подобрили “, коментира анализаторът на NBS Джао Цинхе в изявление, придружаващо данните. Джао посочи някои положителни признаци за търсенето от чужбина, като се има предвид увеличението на подпоказателя за новите поръчки за износ до 47,2 пункта - все още на територията на свиването, макар че това беше най-доброто му ниво от септември насам.

Инвеститорите ще получат по-пълна картина на фабричната активност в четвъртък, когато Caixin публикува своето частно проучване, обхващащо по-малки фирми.

Началото на годината обикновено е по-бавен сезон за производителите в навечерието на Лунната нова година, едноседмичен празник през февруари, тъй като по това време фабричната активност се забавя. Въпреки това, слабото представяне на основния показател за фабричното производство е индикатор за слабост на икономиката, смята Брус Пан, главен икономист в Jones Lang Lasalle Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още