IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат облачните доставчици да разкриват кои са чуждестранните им клиенти

Това се случва в момент, в който Вашингтон се опитва да ограничи влиянието на Пекин

11:38 | 29.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съединените щати искат доставчици на облачни услуги като Amazon.com и Microsoft активно да разследват и да споделят публично имената на чуждестранни клиенти, разработващи приложения с изкуствен интелект на техните платформи, ексалирайки технологичния конфликт между Вашингтон и Пекин, пише Bloomberg.

Предложението на администрацията на Джо Байдън, което е планирано да бъде публикувано днес, изисква такива компании да разкриват имената и IP адресите на чуждестранните си клиенти. Amazon и други играчи, като Google на Alphabet, ще трябва да събират тази информация и да докладват всяка подозрителна дейност, според проект на нови правила, публикуван в неделя.

Ако тези изисквания бъдат въведени, Вашингтон може да ги използва, за да блокира основен път, по който китайските фирми имат достъп до центровете за данни и сървърите, които са от решаващо значение за обучението и хостването на изкуствения интелект. Освен това поставят тежестта на събирането, съхраняването и анализирането на клиентски данни върху облачните услуги. Американските доставчици на облачни услуги се притесняват, че ограниченията върху дейностите им с чуждестранни потребители, без подобни мерки от страните съюзници, рискуват да поставят играчите от САЩ в неблагоприятна позиция.

Представители на Microsoft, Amazon и Google не са отговорили веднага на запитването за коментар отвъд обичайното работно време в САЩ. Говорител на министерството на търговията на САЩ препраща към коментарите на търговския министър Джина Раймондо от миналата седмица.

В петък Раймондо каза, че нейният екип работи за изкореняване на заплахите за националната сигурност, породени от развитието на изкуствения интелект – усилие, което вероятно ще се фокусира върху фирмите от Китай. Вашингтон, който вече работи за ограничаване на достъпа на Пекин до най-модерните полупроводници, иска да ограничи способността на китайските фирми да разработват AI с потенциални военни функции.

„Попадането на тези модели в ръцете на недържавни играчи или хора, които не са наши съюзници, е много опасно“, коментира Раймондо във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още