IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти очакват ускоряване на инфлацията в Турция през януари

Проучване показа, че годишният ръст на цените е спаднал леко до 64,6% от 64,8% за предходния месец

12:00 | 04.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската месечна инфлация през януари вероятно се е ускорила с най-бърз темп от лятото насам, развитие, което може да тества решимостта на новия гуверньор на централната банка, след като предшественикът му обяви края на цикъла на затягане на паричната политика, пише Bloomberg.

На фона на рязкото увеличение на минималната работна заплата и правителствените данъчни корекции, данните, които трябва да бъдат публикувани в понеделник (5 февруари), вероятно ще покажат повишаване на цените през януари спрямо месец по-рано до 6,5% след пет последователни месечни спадове, става ясно от прогноза на анкетирани от Bloomberg икономисти.

Отделно проучване показа, че годишният ръст на цените е спаднал леко до 64,6% от 64,8% за предходния месец.

Гуверньорът на централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан внезапно подаде оставка в петък, само осем месеца след като беше назначена като част от нов икономически екип, натоварен да води драматичния обрат в икономическата политика на страната. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган бързо назначи на нейно заместник-губернатора Фатих Карахан, сигнализирайки за продължаване на прехода към по-благоприятни за инвеститорите, ортодоксални икономически политики.

След оттеглянето на Еркан министърът на финансите Мехмет Шимшек каза, че президентът „има пълно доверие и подкрепа в нашия икономически екип и нашата програма“.

Данните от януари ще бъдат от ключово значение за определяне на това дали инфлацията остава в прогнозирания от централната банка път. Ако месечните цени значително надхвърлят очакванията на анализаторите, това може да доведе до преразглеждане в посока нагоре на прогнозите и потенциална корекция на лихвената политика. Очаква се Карахан да изложи нови прогнози за инфлацията за годината на 8 февруари.

Централната банка очаква месечното увеличение на цените да се забави през февруари и след това, но също така изтъква вътрешното търсене и геополитическите рискове като причини инфлацията да остане упорито висока.

Местните избори в края на март също могат да представляват риск за ценовите очаквания поради свързаните с тях увеличения на публичните разходи. Турската централна банка обеща да направи преоценка на паричната си политика, ако се появят значителни и устойчиви рискове за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 04.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още