IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските бизнес нагласи се подобряват въпреки мрачните икономически сигнали

Индексът, измерващ бизнес климата на института Ifo, се е е повишил до 85,5 пункта през февруари

15:08 | 23.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нагласите на германския бизнес са се подобрили през февруари, стана ясно от проучване, публикувано в петък, макар и недостатъчно, за да попречат на най-голямата икономика на еврозоната да изпадне в нова рецесия, пише Ройтерс.

Индексът, измерващ бизнес климата на института Ifo, се е е повишил до 85,5 пункта през февруари от 85,2 пункта през януари, както се очакваше от анализатори в проучване на Ройтерс.

"Германската икономика се стабилизира на ниски нива", коментира управителят на Ifo Клеменс Фюст.

Германия е слаба, откакто инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. повиши цените на енергоизточниците, а нейната зависима от фабричното производство икономика се насочва към четвърто поредно тримесечие на нулев или отрицателен растеж, което тежи на цялата еврозона.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се сви с 0,3% през 2023 г., което я прави най-зле представящата се водеща икономика в света.

Като цяло се очаква тя да навлезе в нова техническа рецесия през първото тримесечие на тази година, след като се сви с 0,3% през последното тримесечие на миналата година, каза федералната статистическа служба в петък, потвърждавайки първоначалната оценка.

Експертът от Ifo Клаус Волрабе каза пред Ройтерс, че признаците сочат лек спад на БВП през първото тримесечие.

Подобрението при нагласите се дължи на не толкова песимистични прогнози, като показателят, измерващ очакванията, се е повишил до 84,1 пункта през февруари от 83,5 пункта през януари, до голяма степен в съответствие с прогнозите за ниво от 84,0 пункта.

„Крайно невпечатляващо “, каза старши икономистът на LBBW Йенс-Оливър Никлаш за резултатите от проучването на Ifo.

„Производството се движи нестабилно през първото тримесечие. Ако искаме нещата да се подобрят, очакванията през следващите месеци трябва да се подобрят повече, отколкото сме свикнали“, добавя той.

Индексът, измерващ текущите условия, остава непроменен през февруари на ниво от 86,9 пункта, което е малко над прогнозите.

Германското правителство в сряда намали прогнозата си за икономически растеж за тази година до 0,2% от предишната си оценка от 1,3%, тъй като слабото глобално търсене, геополитическата несигурност и постоянно високата инфлация спират надеждите за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още