IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство понижи прогнозите си за икономиката

Кабинетът очаква икономиката да се разшири с едва 0,2% тази година

14:45 | 21.02.24 г.
Берлин. Снимка: unsplash.com
Берлин. Снимка: unsplash.com

Германското правителство очаква икономиката на страната да се разрасне с едва 0,2% тази година, което е значително под предишната прогноза за ръст от 1,3%, тъй като слабото световно търсене, геополитическата несигурност и трайно високата инфлация потискат надеждите за бързо възстановяване, съобщава Ройтерс.

Ревизираната прогноза бе одобрена от кабинета в сряда като част от годишния икономически доклад на правителството, заявиха правителствени източници. Министърът на икономиката Роберт Хабек ще представи детайли по-късно през деня.

Най-голямата европейска икономика се сви с 0,3% през 2023 г. и до голяма степен се очаква да навлезе в нова техническа рецесия през първото тримесечие на тази година.

„Германската икономика продължава да се намира в трудни води в началото на годината“, се казва в проект на доклада, до който от Ройтерс са получили достъп.

Сред определените предизвикателства са високата инфлация и загубата на покупателна сила като следствие, както и геополитическите кризи и увеличението на лихвите.

Икономическите съветници на Германия планират да последват примера на федералното правителство и да намалят прогнозата си за икономическия растеж през 2024 г., заяви съветникът Улрике Малмендиер в интервю за Ройтерс.

„Мисля, че определено ще отидем в същата посока... това ни сигнализират нашите числа“, казва той.

Прогнозата от ноември на съвета от консултанти на правителството показваше, че ръстът ще стигне 0,7% през 2024 г. Следващата официална актуализация ще бъде в средата на май.

Мрачните перспективи пред Германия излизат на фона на опасения за статута ѝ на индустриална локация, докато правителството се опитва да съчетае строгите си фискални правила с нуждата да привлече инвестиции и да помогне за финансирането на скъпия зелен преход.

Проектът на правителствения доклад показва „нормализация“ на фискалната политика през 2024 г., след като решение на конституционния съд принуди коалицията да направи болезнени орязвания на бюджета за годината.

Очаква се правителството да прогнозира и забавяне на инфлацията в сряда – от 5,9% през 2023 г. до 2,8% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още