IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на сделките в петролния и газов сектор е най-високата за първото тримесечие от 2017 г.

Сделки на стойност 55 млрд. долара са били обявени през първите два месеца на тази година

21:01 | 27.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продължаващата консолидация в шистовата индустрия в САЩ тласка стойността на сделките по сливания и придобивания в света в сектора на проучванията за петрол и газ до най-високото им ниво през първото тримесечие от седем години насам, съобщават експерти в индустрията, цитирани от Ройтерс.

Сделки на стойност над 55 млрд. долара са били обявени през първите два месеца на 2024 г., сочат данни на компанията за анализи Enverus. Публично търгуваните компании се възползват от високата цена на акциите им, за да поглъщат по-малки фирми.

Някои от големите сделки включват офертата за 26 млрд. долара на Diamondback Energy за придобиването на Endeavor Energy Partners по-рано този месец и APA Corp, която прие да купи Callon Petroleum за 4,5 млрд. долара през януари.

Общата стойност на сделките през януари и февруари вече достигна най-високото си ниво от първото тримесечие на 2017 г., когато бяха обявени сделки за 68 млрд. долара. Тя е над два пъти по-висока от обявената стойност през първото тримесечие на 2023 г.

„С активи за още 55 млрд. долара, които са обявени за продажба в шистовата индустрия в САЩ, очакваме доминацията на шистовия газ в общата дейност по сливания и придобивания да продължи“, коментира Палаш Рави, старши анализатор по сливания и придобивания в компанията Rystad Energy.

Ръст на международната дейност по сливания и придобивания също подкрепя общата стойност на сделките.

Големи европейски компании стимулират значителна част от дейността, съставляваща 66% от общата стойност на сделките по сливания и придобивания от началото на 2024 г., сочат данните на Rystad Energy.

Експерти в индустрията очакват също известна консолидация в сектора на шистовия газ в САЩ през 2024 г. след период на намаляла активност заради спад на цените на борсата Henry Hub.

„Бъдещите сливания и придобивания в газовия сектор вероятно ще бъдат стимулирани от външни купувачи, които нямат експозиция към активи в сферата на шистовия газ в САЩ, или от случаи, при които може да се постигне значителна синергия“, коментира Андрю Дитмар, старши вицепрезидент на компанията Enverus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още