IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Китай се свива за пети пореден месец

Слабите данни засилват натиска върху правителството да предприеме още мерки за подкрепа на икономиката

08:23 | 01.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Промишленото производство в Китай се е свило през февруари за пети пореден месец, показват официални данни. Те засилват натиска върху Пекин да въведе повече мерки за стимулиране на икономиката, докато парламентът подготвя ключово годишно заседание следващата седмица, предава Ройтерс.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Националното статистическо бюро се е понижил до 49,1 пункта през февруари от 49,2 пункта през януари, като компонентът на производството е отбелязал значителен спад. Той е под границата от 50 пункта, който разделя растежа от свиването, и е в унисон със средната прогноза за 49,1 пункта в допитване на Ройтерс.

Заводската дейност в Китай се свива за пети пореден месец. Графика: Bloomberg LP Заводската дейност в Китай се свива за пети пореден месец. Графика: Bloomberg LP

Сезонни фактори са допринесли отчасти за слабото представяне, тъй като китайската Нова година се падна на 10 февруари, което доведе до затваряне на заводи и прибиране на служители у дома за празника.

Но допитване на Caixin/S&P Global, публикувано след официалния PMI, показа, че промишленото производство се е разширило стабилно, като производството и новите поръчки са нараснали по-бързо.

Индексите на мениджърите по поръчките, взети заедно, показаха неравномерно възстановяване на икономиката, което запазва натиска върху властите, докато пазарите очакват по-дръзки мерки за стимулиране и реформи за запазване на дългосрочния потенциал за растеж на Китай.

С изключение на септември официалният PMI за промишленото производство в Китай остава в зоната на свиването от март 2023 г. насам.

„Очакваме слабата инерция на растеж да продължи през март“, коментира Тин Лу, главен икономист за Китай в банката Nomura. Той прогнозира, че ръстът на брутния вътрешен продукт на Китай през първото тримесечие ще достигне 4% на годишна база, много по-бавен темп от 5,2%, постигнати през четвъртото тримесечие на миналата година.

Китай няма да публикува целта си за растеж през 2024 г. до следващия вторник, когато ще се проведе заседанието на парламента, но запознати с политиката в страната очакват Пекин да запази сходна цел за растеж като миналогодишната на ниво от около 5%.

Разочароващото възстановяване на Китай след пандемията от Covid подлага на съмнение основите на икономическия му модел, като налага действия на правителството на заседанието на парламента, в което ще участват високопоставени държавни ръководители.

Втората по големина икономика в света трябва да се справя с вял растеж през последната година заради имотна криза и предпазливост на потребителите в разходите им, оттегляне на инвестиции от чуждестранни компании, проблеми пред промишлените компании да привлекат купувачи и огромно дългово бреме за местните власти.

Китай е изправен и пред външни предизвикателства като войните в Украйна и Близкия изток, които засягат растежа на световната икономика, като Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година, а еврозоната я избегна на косъм.

Новите поръчки за износ са се свили за 11-и пореден месец в PMI за промишленото производство на Националното статистическо бюро, а продължаващото вече една година свиване на заетостта в заводския сектор подлага компаниите на траен натиск.

В по-положителен план официалният PMI извън промишленото производство, който включва услугите и строителството, се е повишил до 51,4 пункта спрямо 50,7 пункта през януари, което е най-високото му ниво от септември благодарение на силната активност по време на празниците за китайската Нова година.

Но строителната дейност е намаляла с 0,4 процентни пункта и свързаната с имотите дейност все още е в процес на свиване, сочат данните на Националното статистическо бюро.

Държавните ръководители обещават да въведат допълнителни мерки за засилване на растежа, след като предприетите от юни насам стъпки имаха само скромен ефект.

Китайската народна банка понижи необходимата норма на възвръщаемост (RRR) за банките с 50 базисни пункта на 5 февруари, най-голямото понижение от две години насам, като освободи ликвидни средства за 1 трлн. юана (139,03 млрд. евро) в дългосрочен план.

В по-дългосрочен план структурни проблеми ще подкопаят потенциала за растеж на Китай, предупреждава Дзъчун Хуан, икономист за Китай в Capital Economics.

„Очакваме скромно възстановяване на инерцията за растеж на Китай благодарение на политическата подкрепа, но това възстановяване изглежда крехко и може да не трае дълго след ограничаването на подкрепата“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
Не им се отразява особено добре на тез ора изобилието от евтина руска енергия, нито пък достъпът до необятния расийский пазар...Като купуваха скъпа западна енергия и търгуваха без ограничения с кофтите типове от Запада, гаче по-добре им вървяха нещата...Явно това, че една държава е на 4 хиляди години, не е застраховка против вършене на глупости.Даже хич....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още