IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия отменя вносните мита за четири европейски страни срещу инвестиции за 100 млрд. долара

Сделката, която се подготвя от 16 години, включва Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

12:35 | 10.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия ще отмени повечето вносни мита за промишлени стоки от четири европейски страни в замяна на инвестиции за 100 млрд. долара за 15 години, съобщи министърът на търговията на страната след подписването на икономически пакт, който е резултат от близо 16-годишни преговори, предава Ройтерс.

Сделката следва споразумения в областта на  търговията през последните две години с Австралия и Обединените арабски емирства, а официални представители съобщават, че още едно споразумение – с Великобритания, е на финалните си етапи. Индийският премиер Нарендра Моди си поставя за цел годишният износ на страната му да достигне 1 трлн. долара до 2030 г.

Предвижда се Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), включваща Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, да инвестира 100 млрд. долара за 15 години на бързо растящия пазар в Индия с 1,4 млрд. души, съобщи министърът на търговията Пиюш Гоял.

В замяна на това Индия ще отмени или частично ще вдигне много високи мита върху 95,3% от вноса от Швейцария с изключение на златото незабавно или след време, съобщи швейцарското правителство в комюнике.

„Норвежките компании, които изнасят към Индия днес, имат високи вносни мита до 40% за някои стоки“, каза министърът на промишлеността на страната Ян Кристиан Вестре в отделно комюнике. „С новата сделка осигурихме нулеви вносни мита за почти всички норвежки стоки“, допълни той.

Сделката обхваща някои нови елементи като права на интелектуална собственост и равнопоставеност между половете, допълни Гоял на пресконференция. „Това е модерно търговско споразумение, справедливо, разумно и печелившо за всички пет страни“, заяви той.

Петте подписали страни трябва да ратифицират споразумението преди то да влезе в сила. Швейцария планира да го направи до 2025 г. Новината беше съобщена преди парламентарните избори до май, на които Моди ще се стреми към рекорден трети мандат.

Индия се е ангажирала да намали задължителното си мито върху златото до 39% спрямо 40%, но не очаква значителни последици за вноса на метала от Швейцария, който за миналата фискална година се оценява на 16 млрд. долара, съобщи представител на индийското правителство.

Индийският пазар предлага огромни възможности за търговия и инвестиции, заяви швейцарският икономически представител Гай Пармелин и добави, че споразумението е резултат от 21 кръга преговори.

Индия е петият по големина търговски партньор на страните от ЕАСТ след Европейския съюз, САЩ, Великобритания и Китай с обща двустранна търговия от 25 млрд. долара през 2023 г., съобщи министърът на търговията на страната.

„Споразумението съдържа обхватна и правнообвързваща глава за търговията и устойчивото развитие“, съобщи швейцарското правителство. „Това ще позволи на страните от ЕАСТ да отговорят на проблеми пред устойчивото развитие, свързани с търговията“, допълни то.

Според анализатори споразумението може да не помогне веднага на Индия да намали големия търговски дефицит с групата, но ще позволи на страната да привлече инвестиции в ключови индустрии.

„Търговското споразумение ще помогне за привличането на инвестиции в ключови сектори като медицински устройства, чиста енергия и разширяване на износа за други страни чрез достъп до швейцарски и норвежки технологии“, отбелязва икономистът, специализиран в търговията, Рам Сингх, който ръководи мозъчния тръст в Делхи Индийски институт за чуждестранна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 10.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още