IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече финансови директори стават главни изпълнителни

Успехът в новата им роля обаче далеч не е гарантиран

18:58 | 14.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Често срещан рефрен в лондонското Сити е, че от финансовите директори стават най-добрите председатели на корпоративни бордове. Смята се, че те имат по-малко его (поне в сравнение с някои тропащи по масата главни изпълнителни директори), внимание към детайла, разбиране за управлението на риска и интензивен фокус върху крайния резултат, пише колумнистката на Financial Times Анджли Равал.

В наши дни главните финансови директори са все по-често избирани за поста на главен изпълнителен директор - от Маргерита Дела Вале във Vodafone до Мъри Очинклос в BP, и двамата получили шефската длъжност във време на катаклизми в техните компании. Както винаги, когато настъпи криза, полът няма значение.

Около една трета от главните изпълнителни директори на компаниите в британския борсов индекс FTSE 100 са били преди това финансови директори, показват данните от фирмата за търсене на ръководни кадри Heidrick & Struggles, спрямо 21 процента през 2019 г. Този дял на пазарите, следени глобално от фирмата, е 19 процента. Около 15 процента от настоящите главни изпълнителни директори във FTSE 100 са били финансови директори непосредствено преди да станат шефове, спрямо средно 8 процента в глобален план. Марк Рончети от Halma и Крис О’Шей от Centrica са други по-нови примери.

„Ако Америка се управлява от адвокати, то Великобритания се управлява от счетоводители“, каза един търсач на квалифицирани кадри. Въздействието на Брекзит, политическата дисфункция и по-трудната икономическа среда засилиха приоритизирането на риск мениджмънта.

Но това вече не е феномен само на Обединеното кралство. От 674 компании, представени в индексите Fortune 500 и S&P 500, 8,4 процента от свободните позиции за главни изпълнителни директори са били заети от финансови директори през 2023 г. – най-високият процент от 2013 г. насам, първата с данни от годишния доклад на Crist Kolder Associates. През нея година делът е бил 5,8 на сто.

Това отчасти се дължи на непрекъснато разширяващата се роля на финансовия директор. По-специално през последното десетилетие ролята му на сметало се разшири, за да поеме повече отговорности във всичко - от корпоративна стратегия и сделки до устойчивост и анализ на данни.

„Те са архитектите на устойчивостта и бизнес растежа“, посочват консултантите на фирмата за набиране на персонал Egon Zehnder в нов доклад. В нейното проучване сред близо 600 финансови директори, 82 процента заявяват, че тяхната роля е нараснала значително през последните пет години. С нарастването на техния статут и известност, 60% заявяват, че имат амбиции да поемат ролята на главен изпълнителен директор.

Ако са вече де факто заместник главни изпълнителни директори както вътре в компанията, така и за пред света, защо в един момент да не поемат най-високата длъжност? Няколко председателя на бордове ми казаха, споделя авторката, че ако техният изпълнителен шеф бъде сгазен от автобус, финансовият директор ще го замести. „Без никакво съмнение“, каза един от тях.

Това е особено вярно за компаниите в сектора на финансовите услуги и онези корпорации, които са изправени пред преструктуриране на дълга или големи сделки, които отреждат главня роля за анализатора на числата. Най-важното е, че финансовите директори са познати субекти за борда, инвеститорите и компанията като цяло. Председателите на бордове казват, че компаниите, които търсят нови финансови ръководители, го правят с презумпцията, че кандидатите може един ден да заемат най-високата длъжност.

Във време на огромна икономическа и геополитическа несигурност някой, който се смята за надежден, със сигурност е добре дошъл. „Всеки пази репутацията си както никога досега“, казва Марк Фрийбеърн от Odgers Berndtson. „Главните финансови директори все повече заемат висшите постове и ще доминират на топ позициите в бордовете. Това говори много за бъдещото развитие на бизнес лидерите.“ Освен настоящия си финансов директор, British Land има бивши такива съответно като председател на борда, главен изпълнителен директор и одитен ръководител.

Това е логично на теория, но работи ли на практика? Проучванията показват, че главните изпълнителни директори, повишени от позицията си на финансови директори, не стимулират ръста на приходите толкова бързо, колкото други назначения, особено през първите няколко години.

Спенсър Стюърт, друг търсач на кадри, каза, че само 8 процента от финансовите директори, станали главни изпълнителни, са придвижили организациите си към най-високия квартил по представяне, като се вземат предвид фактори, включително ръст на приходите. Въпреки че някои имат опит не само като финансови директори, мнозина продължават с нагласата си за максимизиране на кеша вместо да преследват нови възможности. Понякога им се налага също така да работят по-усилено за изграждане на взаимоотношения с началниците на отдели, с които са се сблъскали в битността си на финансови директори относно разпределянето на финансирането.

„Някои финансови директори наистина имат трудности. През голяма част от кариерата им всичко се е свеждало до числата. Но на ниво главен изпълнителен директор има куп нематериални неща, като например как се разбирате с вашия главен маркетингов директор или вашия ръководител за човешките ресурси“, коментира Тай Уигинс, обучител на финансови директори, които са станали шефове. „Някои от тях трябва да се научат да развиват мислене на главен изпълнителен директор и да осигурят експанзия на поверената им организация.“

Повишаването на финансовите директори в изпълнителни е по-вероятно през 2024 г., но успехът в новата им роля не е гарантиран, завършва Равал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още