IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любовта на Тим Кук към Китай помага на Си Дзинпин в борбата за съживяване на икономиката

Икономически форум в Пекин събра световни бизнес лидери и ръководителите на МВФ и Световната банка

19:46 | 26.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Усилията на Китай да противодейства на песимистичното говорене за структурно забавяне във втората по големина икономика в света бяха подкрепени от въодушевено одобрение от ръководителите на водещи глобални компании, пише Bloomberg.

Дни след като отвори нов голям магазин в Шанхай и обеща нови инвестиции в приложни изследвания в страната, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук направи излияние в неделя: „Обичам всичко тук, обичам китайския народ“.

„Тук е толкова пълно с живот, толкова динамично“, допълни Кук пред журналисти на влизане за откриващата сесия на Китайския форум за развитие, ежегодно събрание на бизнес лидери и китайски официални представители. Apple е изправена пред разширяващи се ограничения върху използването на iPhone в държавни служби и подкрепяни от държавата компании, а продажбите на смартфона намаляха с 24% през първите шест седмици на годината.

Събранието е едно от поредицата събития тази седмица, които дават възможност на Китай да възобнови чуждестранния интерес към страната след исторически спад на чуждестранните инвестиции.

За световните бизнес ръководители срещите са възможност да подчертаят интереса си към участие на гигантския китайски пазар въпреки задълбочаването на геополитическото напрежение и ходовете на Китай в подкрепа на местни конкуренти. Главният изпълнителен директор на Pfizer Албърт Бурла нарече Китай „изключително привлекателно място“. Ръководителят на Nestle Марк Шнайдер похвали плановете за повишаване на потреблението в Китай.

Премиерът Ли Цян направи обръщение към сесията в неделя, като увери присъстващите, че възстановяването на китайската икономика се подобрява, но в същото време призна за някои предизвикателства. По-късно тази седмица Пекин ще бъде домакин на срещата на върха „Инвестирайте в Китай“, последвана от ежегодния форум „Боао“ за Азия на южния курортен остров Хайнан.

Китайският форум за развитие, който приключи в понеделник, привлече 81 глобални главни изпълнителни директори, които присъстваха лично, като посещаемостта почти се възстанови на нивата преди пандемията. Речта на Ли е известно повишение – обикновено вицепремиерът прави ключовото обръщение, и е в контраст с отмяната по-рано този месец на внимателно следената ежегодна пресконференция на премиера с участието на чуждестранни медии. Съобщение, че Ли няма да присъства на закрита среща с чуждестранни бизнес ръководители също породи въпроси за неговото влияние.

Скот Кенеди, специалист по Китай във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания, който присъства на откриващата сесия, даде смесена оценка.

Обръщението на Ли беше „успокояващо, тъй като показа, че китайското правителство знае колко сериозни са вътрешните проблеми, пред които е изправено, а също и колко трудна е геополитическата среда“, заяви Кенеди. Но „все пак имаше недостатъчно конкретика и подробности около това какви промени във вътрешната политика ще направят и нямаше признание, че китайските политики пораждат глобално безпокойство и повишават геополитическото напрежение“, отбеляза той.

Президентът Си Дзинпин може също да говори пред бизнес ръководители по-късно тази седмица, вероятно в сряда. В същото време вицепрезидентът Хан Чжън ще говори на срещата на върха „Инвестирайте в Китай“ днес.

Засега чуждестранните представители на бизнеса одобряват получените послания.

Шнайдер заяви, че изказването на Ли за достъпа на международни компании и връщането на местното потребление е било „музика за нашите уши“. Бурла похвали Китай, че има „последователен, цялостен план“.

Изданието People’s Daily, офциоз на Китайската комунистическа партия, изрази задоволство от посещенията на чуждестранни бизнес лидери в коментар на три страници в понеделник, в който обяви, че страната е необходим пазар.

Макар че управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова на форума в неделя за повече пропазарни реформи, People’s Daily интерпретира изказването ѝ като одобрение на „новата ера на висококачествен растеж“ в Китай.

Към ръководителката на МВФ на форума се присъедини президентът на Световната банка Аджай Банга, който допринесе за усещането за възобновяване на връзките между Вашингтон и Пекин месеци след срещата на президентите на двете страни в Сан Франциско. Миналата година министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че МВФ и Световната банка „отразяват американските ценности“. Очаква се самата Йелън да посети скоро Пекин.

Това е значителна промяна спрямо миналата година, когато редица чуждестранни корпоративни ръководители се разколебаха да присъстват на форума на фона на ескалацията на напрежението между САЩ и Китай.

„Беше много важно премиерът да е тук и да говори директно на бизнеса“, коментира Шон Стейн, президент на Американската търговска камара за Китай. „Китайският форум за развитие винаги е бил смятан за платформа на премиера да говори с бизнеса за това какво се случва в икономиката и тази традиция датира още от дните на Джу Жундзи (премиер на Китай от 1998 до 2003 г. – бел. ред.)“, допълни той, имайки предвид прореформаторския бивш премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още