IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ ще започне да понижава лихвите скоро, ако няма големи изненади

Централната банка ще следи много внимателно цената на петрола, съобщи Лагард

22:55 | 16.04.24 г.
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че централната банка е в готовност за понижаване на лихвите в краткосрочен план, ако не се стигне до големи сътресения, предава CNBC.

Лагард отбеляза, че ЕЦБ ще следи цените на петрола „много внимателно“ на фона на нарасналите опасения от разпространение на конфликта в Близкия изток. Но след безпрецедентното въздушно нападение от Иран срещу Израел през уикенда цената на петрола реагира „относително умерено“, посочи тя.

Лагард говори малко след като централната банка даде най-ясния си сигнал до момента, че може да започне да понижава лихвите на заседанието си през юни.

„Наблюдаваме процес на дезинфлация, който се движи според нашите очаквания“, заяви Лагард пред CNBC в кулоарите на Пролетните заседания на МВФ.

„Трябва само да изградим малко повече доверие в този процес по дезинфлация, но ако той се движи според нашите очаквания, ако нямаме голямо сътресение в процес на развитие, вървим към момента, когато трябва да направим по-умерена ограничителната парична политика“, изтъкна председателката на ЕЦБ.

„Както казах, ако няма допълнително сътресение, ще стане време да направим по-умерена ограничителната парична политика в сравнително кратък порядък“, допълни тя.

Миналия четвъртък ЕЦБ запази на пето поредно заседание непроменен основния си лихвен процент, който е на рекорден връх, но даде сигнал, че охлаждането на инфлацията означава, че тя може да пристъпи скоро към лихвени понижения.

В промяна на предишния език ЕЦБ заяви, че „ще бъде уместно“ да намали депозитната си лихва от 4%, ако натискът върху цените и последиците от предишните повишения на лихвите засилят доверието, че инфлацията ще намалее към целта от 2% „по устойчив начин“.

В предишните си съобщения централната банка не говореше директно за разхлабване на паричната политика.

В отговор на въпрос дали понижение на лихвата през юни може да бъде последвано от още намаления Лагард заяви: „Бях изключително ясна по този въпрос и заявих, че не поемаме предварителен ангажимент към пътя пред лихвите“.

„Съществува огромна несигурност... Трябва да бъдем внимателни към тези развития, трябва да гледаме данните, да правим изводи от тези данни“, изтъкна тя.

Лагард отказа да коментира, когато беше попитана дали три понижения на лихвите от ЕЦБ тази година са разумно очакване за пазарните участници.

Централни банкери и икономисти посочват юни като месеца, в който лихвите може да започнат да намаляват, след като ЕЦБ понижи прогнозата си за инфлацията в средносрочен план. Ръстовете на цените в еврозоната се охладиха повече от очакванията през март.

На въпрос относно доверието на централната банка, че инфлацията ще продължи да намалява на фона на растящите цени на суровините, особено ако цените на петрола нараснат силно в условията на геополитическо напрежение, Лагард отговори: „Всички цени на суровините имат последствия и трябва да сме изключително внимателни към тези движения“. „Ясно е, че енергията и храните имат преки и бързи последици“, допълни тя.

По-рано във вторник представителят на ЕЦБ Оли Рен заяви, че перспективите за понижение на лихвите през юни зависят от забавянето на инфлацията според очакванията. Той отбеляза, че най-големите рискове за паричната политика на ЕЦБ произтичат от напрежението между Иран и Израел и продължаващата война между Русия и Украйна.

„С наближажването на лятото можем да започнем да намаляваме нивото на ограниченията в паричната политика, ако инфлацията продължи да се забавя според прогнозите“, коментира Рен, който е гуверньор на Финландската централна банка.

„Най-големите рискове произтичат от геополитиката, както влошаването на положението в Украйна, така и възможна ескалация на конфликта в Близкия изток с всички техни последици“, допълни той.

Предположенията, че ЕЦБ може да започне скоро да понижава лихвите се случват, въпреки че инвеститорите започнаха да намаляват очакванията си за лихвени понижения от Федералния резерв. Сега трейдърите оценяват на 20% вероятността Фед да понижи лихвите през юни, след като нови данни за инфлацията показаха, че тя остава упорита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още