IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавящата се инфлация в еврозоната засилва очакванията за намаляване на лихвите

Окончателните данни за ръста на цените повториха предварителното четене за 2,4% през март

12:38 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg

Окончателните данни на Евростат от сряда показват, че инфлацията в еврозоната се е забавила през миналия месец. Това засилва очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка през юни, въпреки че нарастващите разходи за енергоносители и слабото евро помрачават тези перспективи, предава Ройтерс.

Инфлацията в 20-те държави, които споделят еврото, се забавя до 2,4% през миналия месец от 2,6% през февруари, което съответства на предварителната оценка, публикувана по-рано този месец.

Същевременно основният ръст на цените, който филтрира волатилните цени на храните и енергоносителите, спада до 2,9% от 3,1%, въпреки че инфлацията при услугите се задържа на високо ниво от 4 на сто.

Еврозоната се сблъсква с колебливи инфлационни данни, които биха могли да задържат основния лихвен процент около настоящите му нива през следващите месеци.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) отново запази разходите по заемите си без промяна, тъй като се нуждае от повече сигурност, че инфлацията се забавя към целта от 2%. Така лихвата по депозитите остана на ниво от 4%, а лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение също бяха запазени на текущите им нива от съответно 4,50% и 4,75%.

ЕЦБ поддържа лихвените проценти стабилни от септември, но вече сигнализира, че се очертават облекчения, като централните банкери чакат още няколко подкрепящи индикатора за заплатите, преди да „дръпнат спусъка“ към промяна.

Междувременно бързият растеж на заплатите, разглеждан от ЕЦБ като най-голямата заплаха за инфлация, се забавя, пазарите на труда се смекчават, инвестициите са слаби, а банковото кредитиране стагнира, като всичко това сочи към по-нататъшен спад на ценовия натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още