IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед отчита лек икономически растеж и намаляващ натиск при заплатите в САЩ

Според Бежовата книга способността на фирмите да прехвърлят увеличенията на разходите върху потребителите е отслабнала значително през последните месеци

22:30 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на САЩ се е „разширила леко“ от края на февруари, като бизнесът съобщава за по-големи трудности при прехвърлянето на по-високите разходи, става ясно от бежовата книга на Федералният резерв на САЩ, цитирана от Bloomberg.

„Потребителските разходи са се увеличили леко, но докладите са доста смесени в различните области и категории разходи“, става ясно от анализа, публикуван в сряда. „Няколко доклада споменават за слабост в дискреционните разходи, тъй като чувствителността на потребителите към цените остава висока“.

Според Фед способността на фирмите да прехвърлят увеличенията на разходите върху потребителите е отслабнала значително през последните месеци, което води до по-ниски маржове на печалбата.

Последното издание на Бежовата книга е съставено от Фед в Бостън, използвайки информация, събрана на или преди 8 април. Докладът включва забележки и коментари за бизнес условията във всеки от 12-те района на Фед.

Заетост и разходи

Докладът е донякъде в противоречие с това, което последните данни показаха за икономиката на САЩ.

Докладите за заетостта и потребителските разходи продължават да показват изненадваща сила, докато измерителите на инфлацията остават високи. Комбинацията отхвърля очакванията, че Фед ще започне да намалява лихвените проценти скоро.

Във вторник управителят на Фед Джером Пауъл каза, че е „вероятно да отнеме повече време от очакваното“, преди представителите на централната банка да изградят достатъчно доверие относно траекторията на инфлацията, за да понижат лихвите.

Фед отбелязва в Бежовата книга, че „средно увеличението на цените е скромно“. Въпреки че разходите за суровини показват смесени резултати, половината от районите на Фед отбелязват повишаване на цените на енергията. Някои райони посочват и по-високите застрахователни такси. Поради трудностите при прехвърлянето на тези разходи върху потребителите и клиентите, маржовете на печалбата са подложени на натиск.

Повечето райони на Фед също отбелязват увеличение на предлагането на работна ръка и подобрена способност за задържане на служители, което предполага охлаждане на пазара на труда и по-малък натиск върху инфлацията от заплатите.

„Няколко района заявиха, че годишните темпове на растеж на заплатите наскоро са се върнали към историческите си средни стойности“, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още