IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компании от сектора на отбраната привличат служители на закъсали автоконцерни в Германия

Преди време тези компании бяха свързани с греховна индустрия, а сега са смятани за привлекателни работодатели

19:41 | 20.04.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Автомобилните производители в Германия са в криза. Електрификацията и конкуренцията от Китай връщат хиляди висококвалифицирани служители обратно на трудовия пазар. За щастие мнозина поглеждат към сектор, който не може да наема хора достатъчно бързо – отбраната, пише Bloomberg.

След нашествието на Русия в Украйна, което започна преди две години, оръжейни производители преживяват нещо като обръщане на съдбата. Преди тези компании бяха свързвани с „греховни индустрии“ като тютюневата и хазартната, а сега са смятани за привлекателни възможни работодатели, особено ако подпомагат воденето на войната в Украйна.

Hensoldt, която произвежда сензори за противовъздушна отбрана, важни за прехващането на руски ракети в Украйна, регистрира приток на нови служители, основно инженери, които идват от автомобилни компании. „Ние се възползваме от проблемите в други индустрии, когато изграждаме работната си сила“, казва бившият главен изпълнителен директор Томас Мюлер, който беше наследен от Оливер Доер през април. Компанията планира да наеме 700 нови служители в различните подразделения тази година.

Част от стремежа за привличане на още служители е свързан с огромните предизвикателства пред Украйна. За всеки артилерийски снаряд, който е останал в наличност на Киев, Русия има десет, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Компаниите се разрастват бързо, но Европейският съюз не успява да произвежда оръжия и боеприпаси достатъчно бързо, за да отговори на търсенето по време на война.

Rheinmetall, най-големият оръжеен производител в Германия, очаква приходите ѝ от продажби да надхвърлят 10 млрд. евро тази година спрямо 7,2 млрд. евро през 2023 г. Тя планира да разшири годишното си производство на артилерийски снаряди до 700 хил. единици до 2025 г., десетократен ръст спрямо преди нашествието на Русия, и е наела около 4000 души в цял свят от началото на 2022 г. Кандидатите за работа продължават да растат.

Миналата година 108 хил. души са кандидатствали за работа в компанията само в Германия, съобщи главният изпълнителен директор Армин Папергер при представянето на отчета за цялата година през март. Тази година Rheinmetall вече е получила 38 500 кандидатури, така че компанията е напът да подобри тези цифри.

Rheinmetall наема служители, за да въоръжава Европа. Графика: Bloomberg LP Rheinmetall наема служители, за да въоръжава Европа. Графика: Bloomberg LP

Производителят на двигатели Renk отчита, че кандидатите за работа са се увеличили над два пъти от 2021 г. насам и броят им вероятно ще нарасне още повече през 2024 г., казва Бригите Шнакенбург, директор на отдела за човешки ресурси в компанията. Качеството на кандидатурите също се подобрява, отбелязва тя. „Получаваме много повече кандидатури от хора с отлични профили“, казва Шнакенбург.

Тя все още не отчита голям брой бивши служители на автомобилни производители да се присъединяват към компанията, но счита, че поради свиването на размерите на автомобилните производители и възобновената привлекателност на сектора на отбраната за служителите това може да се случи с времето. И усещането за мисия не е единствената причина квалифицирани служители да са привлечени от отбраната. Според платформата с обяви за работа Stepstone заплатите са по-високи, отколкото в други области, като средното заплащане достига около 68 хил. евро преди данъци. „Хората намират сигурна работа тук, тъй като индустрията процъфтява“, казва Шнакенбург.

Renk е наела неотдавна главния оперативен директор Емерих Шилер, който 25 години е заемал ръководни позиции в Mercedes-Benz, включително управляващ директор и ръководител на оперативната дейност в звеното за спортни автомобили Mercedes-AMG.

В новата си роля Шилер ще има задачата да разшири производството с увеличаването на обема от поръчки. „След десетилетия на вяла дейност производството в тази индустрия сега не отговаря на съвременните промишлени стандарти“, казва той. Бившите служители на автомобилни компании, които са обучени да произвеждат висококачествени продукти бързо, докато са под напрежение, имат нужните умения да оформят индустрията в момент на безпрецедентен ръст. „Има логика да се прехвърли това ноу-хау“, казва Шилер.

Книжата на Rheinmetall поскъпнаха от началото на нашествието на Русия. Графика: Bloomberg LP Книжата на Rheinmetall поскъпнаха от началото на нашествието на Русия. Графика: Bloomberg LP

Войната в Украйна е в третата си година и не се очаква да спре скоро, затова секторът вероятно ще бъде смятан все повече за съществен за обществото.

Докато „през последните 30 години служителите в сектора на отбраната по-скоро премълчаваха публично къде работят“, това вече не е така, казва говорител на Hensoldt.

„Днес секторът вече не е в мръсния ъгъл“, казва Мюлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 20.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 седмица
До: mr. Yoda ... не върви ли бизнеса с реклама на отвари ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 седмица
Кому война, кому мать родна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
780ugly
преди 1 седмица
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 1 седмица
мда, по време на ВСВ нещо подобно стана. Ако нямаше война, икономиката на Германия/ЕС хептен щеше да колабира. На война, като на война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още