IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Хонконг може да се е разширила с 2,5-3,5% през първото тримесечие

Градът ще разчита на туризма, за да стимулира икономическия растеж

14:30 | 28.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Хонконг се очаква да нарасне между 2,5% и 3,5% за първото тримесечие, поддържайки умерен растеж за пето поредно тримесечие, изтъква финансовият секретар на града, цитиран от Ройтерс.

Икономиката на Хонконг за тримесечието, чийто данни трябва да бъдат публикувани в четвъртък (2 май), се очаква да отчете растеж, който да е в рамките „на прогнозата за икономическия растеж за цялата година“, изтъква Пол Чан.

През февруари Чан прогнозира растеж за цялата година за азиатския финансов център от 2,5% до 3,5% след разширяване от 3,2% през 2023 г.

Докато Хонконг търси нови източници на растеж, управата на града обяви, че ще се провеждат големи тържества с фойерверки, за да се привлекат повече туристи. Според Чан се очаква 800 000 посетители да присъстват на празника на Деня на труда в Китай в сряда (1 май).

„[Ще] създадем по-атрактивни, нови изживявания, давайки възможности за потребление и привличайки повече жители, фирми и туристи, които да харчат в Хонконг“, изтъква Чан.

Междувременно правителствени икономисти прогнозират, че икономическото доверие трябва постепенно да се подобри през годината, а износът на стоки да се увеличи, ако водещите световни икономики намалят лихвените проценти, както се очаква.

Но те прогнозират още продължително геополитическо напрежение, като по-дългият период на затегнати финансови условия ще продължи да ограничава скоростта на възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още