IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа: Данните за инфлацията дават увереност на ЕЦБ за свиване на лихвите през юни

Показанията за инфлацията през следващите месеци може да са малко нестабилни, предупреждава управителят на централната банка на Франция

18:30 | 30.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Данните за инфлацията в еврозоната за април дават на Европейската централна банка (ЕЦБ) увереност да започне да намалява лихвените проценти през юни, преди да продължи да разхлабва паричната политика с прагматични темпове, заяви членът на Управителния съвет на регулатора Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

Ръководителят на френската централна банка коментира в публикация в LinkedIn няколко часа след като Евростат разкри, че скорошното забавяне на инфлацията е спряло през април, като нивото ѝ се задържа на 2,4%. Все пак ръстът на цените на услугите се понижи до 3,7% след като пет поредни месеца нивото се беше закотвило на 4%.

„Тези данни подхранват нашата увереност: ще се върнем към нашата цел за инфлацията от сега до следващата година“, изтъква Вилроа. „Следователно ще можем да започнем да намаляваме лихвите през юни“.

Той каза, че показанията за инфлацията през следващите месеци може да са малко нестабилни, така че ЕЦБ трябва да се съсредоточи повече върху перспективите за повишаване на цените, отколкото върху твърдите данни.

Последващият темп на намаляване на лихвените проценти ще бъде „прагматичен в зависимост от перспективите за инфлацията, извън резултатите месец по месец“, добавя Вилроа.

Междувременно неочаквано високите стойности на инфлацията в САЩ могат да бъдат по-голям проблем за Стария континент, тъй като това може да забави намаляването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Макар ЕЦБ да настоява, че е независима, действията на Фед диктуват посоката на глобалните условия за финансиране, а голямата разлика в лихвите би могла да отслаби еврото и да повиши привнесената инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още