IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Витанов: Зеленият пакт може да се сравнява с индустриалната революция

Големите предизвикателства са да защитим първо интереса на региона и второ интереса на България, изтъква евродепутатът

12:30 | 12.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Зеленият пакт е нещо не по-маловажно от Индустриалната революция от XVIII и XIX. Ще бъде огромна икономическа трансформация. Тя е неизбежна. Това каза Петър Витанов, евродепутат, член на комисията по транспорт и туризъм, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той изтъква и рисковете, които съпътстват трансформацията към въглеродно неутрална икономика.

„Рискът е бедните да я платят и да станат още по-бедни. Също така европейската икономика може да загуби своята конкурентоспособност", посоча Витанов. "Икономиката не просто трябва да се възстанови от коронавируса. Тя трябва да бъде различна, трябва да има придадена стойност, трябва да бъде свързана с иновации, да бъде свързана с кръговост", добавя той. 

Човешката дейност е отговорна за огромна част от климатичните изменения и трябва да се направи нещо. Въпросът е как ще се прави и на каква цена, защото тази сделка, и да не ни харесва, не можем да я спрем, изтъква Витанов.

Относно въвеждането на Механизма за въглеродна корекция на границите гостът каза, че целта е "да се създадат такива механизми, които да съхранят европейската конкурентоспособност".

„Например, имаме завод за торове в България, но и завод за торове в Турция. Те са в пряка конкуренция, като поради много високите екологични стандарти в ЕС, българската продукция ще бъде доста по-скъпа и съответно по-неконкурентоспособна спрямо турската. Затова при внос на продукти, произведени извън ЕС, търговецът трябва да заплаща по-високи такси, за да се запази конкурентоспособността на европейската продукция, обясни събеседникът.  "Целта е да няма теч на икономика в трети страни. Напротив – трябва да се съхранят производствата в ЕС", подчертава Витанов.

По думите ми има много въпроси, които се поставят от гледна точка на контрола, второ - дали само износът трябва да бъде облаган, трето - кой ще получава средствата от този допълнителен данък и т.н. Тепърва въпросите ще се решават, подчерта Витанов.

"Когато говорим за климатични изменения в контекста на Зеления пакт, те засягат всички сектори на икономиката", изтъква още той.

Българските депутати се опитват да съгласуват своите политики със съответните министерства и да формират единна позиция, защото "интересът на България" по отношение на Зеления пакт е един и "всичките 17 български депутати" мислят еднакво, каза евродепутатът.

"Има голямо противопоставяне между източната и западната част на Европа. Една част от западноевропейските държави са приели такъв тип мерки за ограничаване на въздействието на климата. Въвеждането на такива мерки на общоевропейско ниво ще облекчи техните бюджети, но това може да донесе допълнителен дисбаланс, неравенство и бедност и допълнително разграничаване между Изтока и Запада", посочва Витанов. "Големите предизвикателства са да защитим първо интереса на региона и второ интереса на България, защото той съвпада. Трето - да направим така, че наистина тези, които замърсяват, да си плащат. Четвърто - да има достатъчно социални стълбове, които да компенсират обедняването", категоричен е гостът.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
И кой ти каза, че това е "неизбежна трансформация", зелен ***-0т? Защо мислиш, че хората са ок да ги върнете в средновековието, вместо просто да ви откъснат тимбериците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още