IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага нова наредба за концесионните плащания

С промените дължимите плащания по концесионни договори ще се увеличат, като икономическата изгода на концедента ще играе основна роля

22:20 | 29.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Министерството на енергетиката и Министерството на финансите предлагат увеличаване на концесионните плащания.

Промените в концесионните плащания и начина им на изчисление са заложени в проект на нова наредба по Закона за подземните богатства, която е публикувана за обществено обсъждане на портала strategy.bg. Крайният срок за изпращане на становища по текстовете е 30 май.

Сега действащата наредба е приета през 1999 г. и е променяна през 2007 г., посочват вносителите на новите текстове.

Новата наредба предвижда увеличаване на минималната и максималната граница на концесионните плащания за метални полезни изкопаеми. Концесионните плащания за неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, се увеличават двукратно.

Занапред при добив на нефт и природен газ, както и на твърди горива, концедентът няма да има избор как да определи размера на концесионното плащане – като процент от брутния добив или общия приход от концесионната дейност. В тези случаи концесионното плащане ще се определя само като процент от общия приход от концесионната дейност, посочват вносителите.

Концесионното плащане за добив на строителни и скалнооблицовъчни материали се увеличава двукратно, предвижда още проектът на наредбата.

За находища на подземни богатства с доказани неблагоприятни минно-геоложки, техноложки и икономически характеристики или за възстановяване на добива от находища с преустановен добив в района на общини с трайна безработица Министерският съвет може да приеме решение за освобождаване на концесионера от концесионно плащане за период до 5 години или намаляване размера на концесионното плащане до 50 на сто от вече определения за период до 5 години, предвиждат още текстовете.

Към 1 март 2022 г. в България действат 528 концесионни договора за добив на подземни богатства. Най-голям е делът на концесиите за строителните материали, следвани от скалнооблицовъчните и неметалните полезни изкопаеми, отчитат от двете министерства.

Приходите от концесионна дейност през 2021 г. възлизат на 114.6 млн. лева – с около 17 млн. лева повече спрямо 2020 г., показват данните на ведомствата.

Вносителите на проекта посочват, че се наблюдава засилен икономически интерес към дейностите по търсене и проучване и добив на подземни богатства в България. Същевременно размерът на концесионните плащания не е съобразен с динамичните икономически условия и интензивното развитие на проучвателната и добивната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още