IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция и Финландия се надяват на пробив за членство в НАТО, Ердоган остава против

Турският президент ще настоява пред Байдън за разблокиране на доставката на изтребители F-16 за страната му

19:00 | 28.06.22 г.
<p>
	Финландският президент Саули Нинистьо.&nbsp;<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Финландският президент Саули Нинистьо. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Финландският президент Саули Нинистьо и шведският външен министър Ан Линде заявиха във вторник, че има известен напредък в преговорите за преодоляване на възраженията на Турция към кандидатурата на скандинавските страни за присъединяване към НАТО, предава Ройтерс.

Турция блокира кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в западния военен алианс, като ги обвинява, че подкрепят групировки, които Анкара смята за терористични.

Очаква се лидерите на НАТО да призоват турския президент Реджеп Ердоган да вдигне ветото върху кандидатурите им, когато се съберат за тридневна среща на върха в Мадрид във вторник. Тя ще се проведе в момент, когато Западът се стреми да изпрати сигнал за решителност на Русия и Китай.

„Подготвени сме за вероятността нещо положително да се случи днес, но също така това може да отнеме повече време“, коментира Линде пред вестник Svenska Dagbladet (SvD).

Нинистьо беше малко по-предпазлив, като заяви, че има повече взаимно разбиране в разговорите, но той не е нито оптимист, нито песимист преди срещата си с Ердоган, лидера на НАТО Йенс Столтенберг и шведския премиер Магдалена Андершон.

„Общото мнение е, че разговорите протекоха донякъде по-добре, което трябва да означава, че разбирането донякъде е нараснало и при двете страни“, каза Нинистьо пред репортери, имайки предвид разговорите между дипломати.

В същото време турският президент Реджеп Ердоган потвърди позицията си към кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, като заяви, че Турция иска резултати, а не думи в отговор на притесненията и добави, че ще постави настоятелно пред американския президент Джо Байдън въпроса за „блокираната“ покупка на изтребители F-16.

В изявление преди заминаването си за срещата на върха на НАТО в Мадрид Ердоган каза още, че двете страни трябва да обмислят притесненията на Анкара, ако искат да са съюзници в НАТО.

“Ще проведем тези четиристранни преговори заедно и ще видим до какъв етап са достигнали те“, каза Ердоган пред репортери на летището.

„Не искаме просто думи, искаме резултати. Писна ни да прехвърляме топката в средата на терена. Към момента те само говорят“, заяви турският президент.

Говорител на Ердоган и заместник-външен министър се срещнаха с шведски и финландски представители в Брюксел в понеделник за консултации по кандидатурите за членство преди четиристранната среща в рамките на срещата на върха. Турски представители и западни дипломати заявиха пред Ройтерс, че е малко вероятен пробив в Мадрид.

Ердоган заяви, че ще обясни позицията на Турция на съюзниците по време на срещата на върха и в двустранни разговори. Той допълни, че е говорил с Байдън във вторник сутринта и двамата ще проведат лична среща по-късно през деня или в сряда по искане на американския президент.

Ердоган каза още, че на срещата ще обсъди въпроса за доставката на Анкара на ракетни комплекси С-400 от Русия, която доведе до американски санкции, и искането за покупка на 40 изтребителя F-16 и на апаратура за модернизиране от Вашингтон, както и други двустранни въпроси.

„Нашият най-важен разговор със САЩ е въпросът с F-16. Той все още е на масата, но тактиката тук буксува“, заяви Ердоган.

По-късно Белият дом потвърди, че двамата държавни ръководители ще се срещнат в Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още