IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен: Китайската подкрепа към Русия във войната усложнява взаимоотношенията

Трудно е да си "неутрален" в конфликт, в който има ясен агресор, смята държавният секретар на САЩ

13:20 | 09.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Китайската подкрепа на руската война в Украйна усложнява взаимоотношенията между САЩ и Китай в момент, в който в тях вече има разногласия и вражда по много други теми. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в събота, цитиран от AP.

Той проведе петчасова среща с китайския си колега, която бе първата от октомври насам. По време на разговорите Блинкън е изразил опасенията си пред външния министър на Китай Уан И относно позицията на Пекин към действията на Русия в Украйна, като е посочил, че не вярва на думите на Китай, че е неутрална в конфликта.

Срещата бе уредена като пореден опит да се успокои или поне контролира враждебността между Вашингтон и Пекин.

Според Блинкен е трудно да си "неутрален" в конфликт, в който има ясен агресор, но дори да е възможно, той не вярва, че "Китай действа по начин, който е неутрален".

Администрацията на американския президент Джо Байдън се надяваше, че Китай - на фона на дългата си история на противопоставяне на това, което смята за намеса във вътрешните си въпроси - ще предприеме подобен подход с Русия и Украйна. Това обаче не се случи и вместо това  Пекин избра позиция, която според САЩ е хибридна и вреди на международния ред, базиран на правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още