IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията

Решението на Конституционния съд за КЕВР променя съществено политическата ситуация в страната, предупреди лидерът на БСП Корнелия Нинова

11:17 | 23.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: <span>Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</span></em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП следва да изпълни мандата за съставяне на правителство в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд (КС). Това заяви българският държавен глава Румен Радев пред медии, цитиран от БГНЕС.

Изказването на Радев е във връзка с решение на КС, което твърди, че ръководителят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е избран противоконституционно. Решението остави ведомството без председател и блокира работата му.

"Обявяването на решението за избор на председател на КЕВР за нищожно променя съществено политическата ситуация в страната", каза по-рано тази седмица вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Нейната партия държи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание.

От думите на Нинова стана ясно, че левицата е склонна да "бави топката" още известно време, за да даде възможност на депутатите да стартират процедурата и да изберат нов председател на енергийния регулатор.

След среща на БСП с представители на „Продължаваме промяната“, ИТН и „Демократична България“ Нинова заяви, че има съгласие да се отвори изцяло нова процедура за избор на нов председател на КЕВР. Тя може да приключи, съобразявайки се със законите и подзаконите на нормативните актове, в най-оптималния вариант - на 12 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още