IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Първите 1,3 млрд. лв. по Плана на ЕК се чакат до края на годината

Вицепремиерът очаква одобрение на средствата по оперативните програми до края на септември

18:22 | 11.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Вицепремиерът Атанас Пеканов представи приоритетите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми. Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Атанас Пеканов представи приоритетите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми. Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов очаква одобрение на средствата по оперативните програми до края на септември. Той съобщи, че до момента са изпратени четири оперативни програми, като от тях три са одобрени. Това са програмите за развитие на човешките ресурси, за храни и основно материално подпомагане, както и програмата за образование.

Пеканов информира, че миналата седмица е била официално изпратена и програмата за транспортна свързаност и добави, че остава изпращането на пет програми.  Това са програмите за развитието на регионите, програмата за околна среда, за научни иновации и за техническа помощ, която ще бъде изпратена днес или утре и програмата за конкурентоспособност. „Това ще се случи в идните дни, като чакаме одобрение на тези средства през месец септември“, коментира вицепремиерът. 

По отношение на териториалните планове по Фонда за справедлив преход на ЕС, Пеканов съобщи, че те са публикувани в последния ден на редовния кабинет за обществено обсъждане. В момента се чакат мненията на социалните партньори и всички заинтересовани страни.

Пеканов каза още, че водещ приоритет за него и екипа му, както и приоритет на цялото правителство, е приемането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и приемането ни в еврозоната. Той увери, че в следващите седмици усилено ще бъде движена и темата за техническата подготовка на България за членство в еврозоната. 

„Моето лично мнение е, че в момента светът се намира в една доста турбулентна среда и ние не можем да си позволим да чакаме. Не можем да си позволим да оставаме извън процесите, в периферията. Това касае и темата с еврозоната“, коментира Пеканов и допълни, че тази подготовка ще се случи. 

„Нямаме време за губене. Светът се движи напред и ние не трябва да се чудим искаме или не искаме. Времето за чудене свърши. В момента трябва да движим процесите, така че да не останем отново назад", добави Пеканов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още