IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Путинова Русия последният съветски лидер Михаил Горбачов оставя след себе си противоречиво наследство

Към момента на смъртта си във вторник Горби вече е свидетел как реформите, за които е помогнал преди десетилетия, се отменят

10:02 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
В Путинова Русия последният съветски лидер Михаил Горбачов оставя след себе си противоречиво наследство

През 1998 г., когато Русия страда от финансови трудности, свързани с трудния преход към пазарна икономика след разпадането на Съветския съюз, последният съветски лидер Михаил Горбачов се снима в реклама на Pizza Hut.

В рекламата възрастен руснак се оплаква, че реформите на Горбачов са допринесли за хаос и политическа нестабилност, а по-млад руснак му отговаря, че те са дали на Русия свобода и нови възможности. Рекламата завършва със заключението, че всички могат да се съгласят най-малко, че пицата обединява хората.

Но в сряда, ден след смъртта на Горбачов в Москва на 91 години, политически анализатори, опозиционни политици и близки приятели на бившия съветски лидер заявиха, че в Русия дебатът има ясен победител - и че правителството на президента Владимир Путин изглежда е печелившата страна. 

„Владимир Путин изгражда един различен свят", казва в телефонно интервю за The Wall Street Journal Алексей Венедиктов, руски радиожурналист и близък приятел на Горбачов. „В света на Путин няма място за конкурентоспособност, няма място за свобода“. 

Като осми ръководител на Съветския съюз Горбачов, който дойде на власт през 1985 г., се опита да реформира правителството, за да помогне за раздвижването на затъващата икономика. Но въведените от него политики, известни като „перестройка" и „гласност" - преструктуриране и откритост - в крайна сметка излязоха извън неговия контрол. Републиките в империята поискаха независимост, а руснаците настояваха за политически свободи. Шест години по-късно Съветският съюз се разпадна на 15 отделни държави.

Западът приветства Горбачов за това, че е помогнал за края на Студената война. Но у родината му мнозина скоро се отдръпнаха от бившия лидер, който се оттегли след разпадането на Съветския съюз. Те го обвиняват за бедността, която изобилстваше по време на прехода към пазарна икономика през 90-те години, и за загубата на позицията на страната като суперсила.

Горбачов се опита неуспешно да се завърне в политиката през 1996 г., като събра едва 0,5% от гласовете на президентските избори. Миналата година повече от 70% от руснаците заявиха, че страната им се е развила в негативна посока по време на неговото управление, твърди държавна социологическа агенция.

Путин, който дойде на власт две години след появата на Горбачов в реклама на Pizza Hut, нарече разпадането на Съветския съюз „най-голямата геополитическа катастрофа на века". Според Путин разпадането е било трагедия, защото е оставило милиони руснаци разделени от нови национални граници. Той каза, че причината за това е отчасти, че слабият Горбачов е бил заблуден от измамния Запад. Руският президент Владимир Путин (вляво) и бившият съветски лидер Михаил Горбачов (вдясно) разговарят по време на пресконференция в двореца Готторф в северното село Шлезвиг, Германия, 21 декември 2004 г. Снимка: EPA/CARSTEN REHDER Руският президент Владимир Путин (вляво) и бившият съветски лидер Михаил Горбачов (вдясно) разговарят по време на пресконференция в двореца Готторф в северното село Шлезвиг, Германия, 21 декември 2004 г. Снимка: EPA/CARSTEN REHDER

Посланието му се прокламира широко от контролираните от държавата телевизии. В сряда руската телевизионна водеща Олга Скабеева заяви, че мнението на руското общество за Горбачов е коренно различно от това на Запада, тъй като руснаците виждат в него „наивност и незрялост". Маргарита Симонян, главен редактор на притежаваната от Кремъл телевизионна мрежа RT, изглежда призова за пълно заличаване на наследството му чрез възстановяването на Съветския съюз.

„Горбачов умря", написа тя на страниците си в социалните мрежи. „Време е да съберем това, което беше разпръснато“. 

В официалните си съболезнования към семейството на Горбачов в сряда Путин заяви, че съветският лидер „преведе страната ни през период на трудни, драматични промени и значителни предизвикателства", става ясно от съобщението, публикувано на уебсайта на Кремъл. „Той дълбоко разбираше, че реформите са от съществено значение и се опита да реши проблемите, които излязоха на преден план", казва Путин.

Неговият говорител Дмитрий Песков обаче използва по-остри думи.

„Горбачов искрено искаше да повярва, че Студената война ще приключи и че ще настъпи период на вечна романтика между новия Съветски съюз и света, Запада", каза Песков в телевизионно изказване. „Този романтизъм не беше оправдан. Нямаше романтичен период, меденият месец не се получи и се прояви кръвожадността на нашите противници. Добре е, че осъзнахме и разбрахме това навреме".

В края на живота си Горбачов внимателно критикуваше Путин.

„Уважавам го като политически лидер и човек, но смятам, че сегашната му политика е пречка за прогреса", пише Горбачов в свой материал за списание Time през 2016 г.

Голяма част от политиките на Путин премахнаха реформи, за които е помагал именно Горбачов. Според руски политически анализатори и критици на Кремъл Путин е притиснал независимите медии и е изтласкал политическата опозиция, докато се е стремял да възстанови геополитическото величие на Русия и е продавал трайното си управление като положителна гаранция за стабилност в хаотичния постсъветски период.

„[Горбачов] се оттегли мирно и доброволно, зачитайки волята на своите избиратели. Само по себе си това е голям подвиг за стандартите на бившия СССР", написа в сряда в Twitter лидерът на опозицията Алексей Навални в съобщение, предадено чрез адвокатите му. Навални все още е в руски затвор. 

През март, малко след инвазията на Русия в Украйна, руските власти спряха от ефир заради нарушаване на новите военни закони за цензура либералната радиостанция „Ехото на Москва", която Венедиктов стартира още по времето на управлението на Горбачов. Руските власти също така заплашиха да закрият разследващия вестник "Новая газета", за чието финансиране Горбачов помогна с пари от Нобеловата награда за мир за 1990 г.

„Той ни подари 30 години мир", заяви Дмитрий Муратов, редактор на вестника, в изявление, публикувано на уебсайта на „Новая газета" в сряда. „Подаръкът свърши. Подаръкът вече не съществува. И няма да има повече подаръци“.  Горбачов и Рейгън подписват в Москва договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Снимка:  EPA/RONALD REAGAN PRESIDENTIAL LIBRARY HANDOUT Горбачов и Рейгън подписват в Москва договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Снимка: EPA/RONALD REAGAN PRESIDENTIAL LIBRARY HANDOUT

Горбачов невинаги не е бил съгласен с Путин и през 2014 г. приветства анексирането на Крим от Украйна, което предизвика конфликт, тлеещ вече осем години преди тазгодишната тотална инвазия. През 90-те години на миналия век той също така предупреди срещу разширяването на НАТО, което Путин посочи като причина за нахлуването в Украйна.

Преди смъртта си Горбачов никога не се е изказвал публично срещу войната, но според Венедиктов той е бил твърдо против нея. Макар че Горбачов в повечето случаи се опитваше да избягва темата, през юни, тя се прояви в негова изява. По думите на Венедиктов приятелят му попитал реторично: „А чий живот стана по-добър заради тази война“? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още