IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирът в Украйна няма да настъпи при условията на Русия

Това, което за Москва би било минимумът – контрол над Крим и Донбас и вето върху членството на Украйна в НАТО и ЕС, също вече е невъзможно

22:16 | 14.09.22 г. 14
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

На Украйна ѝ отне по-малко от седмица, за да промени хода на войната с първата си голяма контраофанзива, с която – изглежда, промени курса на войната.

Според Института за изучаване на войната само за пет дни въоръжените сили на Украйна са завзели повече територия, отколкото Русия е взела от април месец насам. Напредъкът е с повече от 70 километра по широк фронт източно от Харков, вторият по големина град в Украйна, пише Emerging Europe.

Стотици населени места бяха освободени, включително стратегически важният град Изюм,  ключов руски логистичен център.

Украинското настъпление е толкова бързо, че отстъпващите руснаци бяха принудени да оставят огромни количества оборудване, което ще бъде използвано добре от украинската армия – тя все още не получава толкова оръжия от западните си съюзници, от колкото се нуждае.

Русия отдавна можеше да е изтласкана от територията на Украйна

Този успех подсказва няколко неща.

„Сега е извън съмнение, че Украйна можеше да изтласка Русия още преди месеци, ако беше снабдена с необходимото оборудване от първия ден“, коментира Габриелиус Ландсбергис, външен министър на Литва.

„Ако бяхме въоръжили Украйна по-бързо, хиляди домове щяха да стоят. Хиляди животи щяха да бъдат спасени. Още хиляди деца сега щяха да са в безопасност с родителите си“, допълва той.

Ландсбергис предлага план от пет точки за следващата фаза на войната, включително изпращане на Украйна на всякакво модерно въоръжение (ATACMS, танкове, бойни самолети), налагането на безопасни зони около ядрените електроцентрали в страната и незабавно изпращане на следователи на военни престъпления в новоосвободените територии.

Той също така иска да бъдат начертани „ясни червени линии“, за да се възпре руският диктатор Владимир Путин от всякакви „отчаяни последни ходове“, както и настоява за бърза интеграция на Украйна както в НАТО, така и в ЕС.

Мирът би бил добър и за Русия

Въпреки успехите на Украйна на бойното поле, без подкрепата, която Ландсбергис препоръчва, войната няма да свърши скоро. Въпреки това не е твърде рано да започне да се мисли за това какви мирни условия ще бъдат поискани от Русия, тъй като е ясно, че в крайна сметка Украйна печели.

Най-малкото е да бъде накарана Русия да изтегли незабавно всичките си сили в международно признатите си граници, да предаде всички заподозрени военни престъпници и да се съгласи веднъж завинаги да зачита суверенитета на Украйна.

Друга тема са репарационните плащания, които Москва ще трябва да направи, за да подпомогне разходите за възстановяване на Украйна.

След като мирът бъде възстановен, икономическите санкции срещу Русия трябва да останат в сила за изпитателен период от време, след което те могат постепенно да започнат да се отменят, когато бъдат достигнати важни етапи на демилитаризация, демокрация и зачитане на човешките права.

Това би могло да включва освобождаване на всички политически затворници, както и свободни и честни парламентарни и президентски избори, наблюдавани от международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Нещо немислимо допреди седмица, мирът сега е опция, която Русия трябва да обмисли, иначе рискува унизително пълно поражение. Това е мир, който би спасил безброй животи, както руски, така и украински. Това е мир, който би предложил на Украйна шанс да се възстанови, както и на самата Русия шанс да се промени към по-добро.

Промяна на играта

За съжаление е много малко вероятно настоящият тоталитарен, терористичен режим в Москва да приеме подписването на официално мирно споразумение, което без съмнение би приравнило на капитулация. Поради това е вероятно Русия да продължи да се бие в Украйна толкова дълго, колкото е възможно, докато нейните бунтовни, зле обучени, зле ръководени и зле платени войници не „гласуват с краката си“ или докато Украйна - с необходимата подкрепа на Запада, не успее да изтласка руската армия.

Сигурното е, че Русия повече няма да може да диктува условията на какъвто и да е мир. Нейната цел да завладее цяла Украйна е непостижима от месеци, откакто Украйна отблъсна първоначалната атака.

Сега това, което за Москва би било минимумът – контрол над Крим и Донбас и вето върху членството на Украйна в НАТО и ЕС, също вече е невъзможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 1 година
До: khaoКой спаси Русия от разпад през 90-те ? Предполагам илюминатите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: data от кой да е решено... от рептилите или илюминатитв :)) всичко се случи заради болните амбиции на шепа бивши милиционери от кгб, толкова е просто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 7
data
преди 1 година
Не съм много сигурен дали вече не е решено , че Русия е прекалено голяма за сегашния свят и вече не е задействан сценарии за омаломощаването и до степен на разпад . Все пак трябва да е ясно , че Путин сам докара държавата си до това дередже със своя милитаризъм и безкрайните войни който води със своите съседи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, дурак мазний, пак ли излагаш ни с твои глупасти? Днес в Клуб Инвеститора в ФБ некакие там глупасти гавари, всих смеяют му се и го подиграват, пикают на него, а он "ето золотой дожд" било, так гавари. Толька срамиш и нас и себя! Убитайся отсуда, *** толстая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: cherney ... И аз мисля , че ще ги държат доста време под санкции за най-различни технологични неща . Те изостават зверски , в космическите технологии са назад около 30г , вече не могат да строят голями океански кораби и двигатели за тях , в авиацията изостават с едно 20г също , в автомобилостроенето са трагедия , във фармацията са трагедия , в машиностроенето изостават също с едно 30г , в електрониката изостават ... Замислям се в какво крачат с нормалният свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 36
Р?мператоръ
преди 1 година
До: cherney - това никой не го интересува. Не "режимът на Путин" е обречен. Обречени са режимите на урсулата и чyчулото. Европейците много скоро ще се разбунтуват и ще хвърчат глави на политици. Да напомням ли какво стана днес в европерламента? И къде изчезнаха високопарните сводки от украинската контраофанзива? Реално тя бе спряна навсякъде още преди два дни. Сега предстои херсонският сценарий, където пробилите линията на фронта украински части са обкръжени и методично изтребвани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 35
Р?мператоръ
преди 1 година
Тая литовска утaйка да си затваря миpизливата муцунка, щото неговата мизeрна малка държавица, която третира 30-40% от населението си, което е с руски произход, като нисши същества, е следващата !!! Там и война няма да има, Путин просто ще прати агитката на Зенит Петербург и петербургската полиция, да смачка и тия нацистчета. Срам за европейските институции, че си затварят очите пред това, но Русия няма да търпи вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 14
cherney
преди 1 година
..... на Русия. Въпреки това, този щатски закон беше отменен 20 години след падането на Берлинската стена по времето на Обама, а опитите на Русия да направи това при двете администрации на Клинтън, респективно двете на Буш - младши, бяха неуспешни. А днешната ситуация е много по-драматична. Общо взето, Русия ще бъде бита до посиняване, а това, което ще преживее страната в следващите десетилетия е истински кошмар. Очаквам след 20 години руснаци да ходят на гурбет в Украйна като общи работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 4
cherney
преди 1 година
До: zelka007----- По отношение на санкциите ще дам един пример, който според мен доста хора пропускат, като си мислят, че веднага след края на режима на Путин и победата на Украйна рестрикциите срещу Русия ще бъдат отменени. Става въпрос за американски закон, известен като поправката Джаксън - Веник, ограничаваща достъпа на СССР до технологии с двойно предназначение. СССР не е водил война срещу страна от Източна Европа след падането на Берлинската стена, нито пък неговия приемник в лицето .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
doba
преди 1 година
Какъв мир?.. Жегата тепърва идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още