IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отпускат 40 млн. долара за модернизация на армията в България

Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността, заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа

13:47 | 07.10.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

САЩ обявиха допълнително финансиране за модернизацията на Българската армия и регионалната защита по Програмата за чуждестранно военно финансиране. Това съобщиха от американското посолство в София.

Конгресът е одобрил почти 40 млн. долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България, се посочва в съобщението.

Това финансиране е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса. 

"България предостави ценна хуманитарна помощ за Украйна на фона на руската пълномащабна инвазия и допринесе значително за колективната отбрана, като стана домакин на многонационалната бойна група на НАТО, която е важен елемент от възпиращата и отбранителна позиция на Алианса на източния фланг. България също така предостави убежище на десетки хиляди разселени украинци", посочва се в съобщението.

„Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност“, казва посланикът на САЩ в България Херо Мустафа. 

Това чуждестранно военно финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември, припомнят от посолството на САЩ у нас и добавят, че целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Ако може нашите американски приятели да закарат всичкото русороб в русия! но да не бъда нахален!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
ФфАаЩщ плащат на България 40 млн за пушечно месо. Те много обичат да използват затъпени маши, които да вадят кестените от огъня за собствена сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 1 година
Ето, САЩ ни дават... а русия само взимат.. пример: един газопровод платен с наши пари! и много други!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
andy
преди 1 година
САЩ убиха българската армия, сега щели да дават жълти центове за да я модернизират. То тези пари само за бакшиши на българските им дупкадавци няма да стигнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още