IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стърджън: Референдумът за независимост на Шотландия може да се състои догодина

На референдум през 2014 г. Шотландия отхвърли отделяне от Обединеното кралство

13:51 | 09.10.22 г.
Шотландският първи премиер Никола Стърджън. Снимка: EPA/БГНЕС
Шотландският първи премиер Никола Стърджън. Снимка: EPA/БГНЕС

Шотландският първи министър Никола Стърджън е уверена, че втори референдум за независимост на Шотландия може да се състои през октомври догодина, предава Ройтерс.

Във вторник британският Върховен съд започва да изслушва аргументите, за да позволи гласуването за отделяне без одобрение от британския премиер Лиз Тръс и нейното правителство.

При референдум през 2014 г., който британското правителство одобри, шотландците отхвърлиха независимостта с 55% спрямо 45%, които гласуваха „за“. Но Шотландската национална партия твърди, че гласуването за напускане на ЕС от Великобритания две години по-късно е променило правилата на играта.

Стърджън твърди, тъй като избирателите са подкрепили партиите за независимостта на изборите за шотландски парламент миналата година, това е мандат за тях да придвижат законопроект за провеждане на референдум на 19 октомври догодина.

В отговор на въпрос в интервю за ВВС дали е убедена, че това ще се случи, Стърджън заяви: „Да, убедена съм, че може да се случи“.

„Да изчакаме и да видим какво ще каже съдът. Уверена съм, че Шотландия ще бъде независима“, допълни тя.

Стърджън обещава, че при поражение във Върховния съд Шотландската национална партия ще се бори на изборите в Обединеното кралство, които трябва да се състоят през 2024 г., единствено с платформата дали Шотландия трябва да бъде независима. Това фактически ще превърне участието на партията на изборите в референдум.

Стърджън заяви в неделя, че това е последен вариант.

„Това не е моето предпочитание“, каза тя. „Ако пътят, по който ще бъде правилно да обмислим и решим въпроса, а именно законен конституционен референдум е блокиран…, изборът е прост. Ще представим идеята си на хората на изборите или ще се откажем от шотландската демократичност, а искам да съм много ясна днес, че никога, никога няма да се откажа от шотландската демократичност“, изтъкна Стърджън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още