IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите коронавирусни огнища в Китай хвърлят сянка върху Конгреса на ККП

За неделя страната отчете 1878 нови случая на заразени с COVID – най-високото ниво от 20 август насам

16:10 | 10.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай засилва ангажимента си да овладее новите коронавирусни огнища преди Конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП), докато броят на заразените в национален мащаб се покачва до най-високите си нива от близо два месеца, съобщава Bloomberg. Финансовият център на страната Шанхай може отново да наложи строги мерки за овладяване на заразата, което помрачава икономическото възстановяване на страната.

За неделя Китай отчете 1878 нови случая на заразени с коронавирус – най-високото ниво от 20 август насам, тъй като интензивните пътувания заради честванията на 73-тата годишнина от основаването на Китайската народна република създадоха предпоставки за разпространение на заразата.

Властите в Шанхай съобщиха за 34 новозаразени, като това е най-високият брой, регистриран в рамките на града, за последните близо три месеца.

Подемът доведе до налагане на блокади, обхващащи сгради и дори цели квартали.

Управата на провинция Вътрешна Монголия, където са отчетени над една трета от новите инфекции в страната, блокира достъпа до столицата Хох Хот от понеделник (10 октомври). Жителите, на които се налага да се върнат в града, са били помолени да отложат пътуването си, докато огнището не бъде овладяно.

Дори градове, в които няма регистрирани случаи на коронавирус, налагат ограничения.

Местните власти са притиснати от Пекин да овладеят разпространението на заразата, тъй като наближава датата за провеждане на Конгреса на ККП, на който се очаква президентът на страната Си Дзинпин да си осигури трети мандат като държавен глава. Именно Си наложи политиката на нулева толерантност към коронавируса, която помрачи икономическите цели на Пекин за тази година.

Докато останалият свят възприе идеята за съжителство с вируса, китайските власти и медии приветстваха подхода на Си за нулева толерантност, определяйки го като правилния път за страната. В коментар, публикуван в понеделник, People's Daily заяви, че мерките на Пекин срещу коронавируса са научно обосновани, като вариантите на вируса остават основна заплаха за възрастните хора.

Сред жителите на Шанхай нарастват опасенията относно потенциала за налагането по-строги ограничения. Редица квартали са блокирани в централната част на Шанхай, включително кварталите Чаннин и Сюйохой. Някои блокирани жилищни комплекси вече са получили доставки на храна от местните власти, като се разпространяват слухове за прекъсване на работата на училищата.

Пекин, който ще бъде домакин на партийния конгрес, е в състояние на повишена готовност, след като случаите на новозаразени нараснаха до 14, най-много за последния месец. Столицата въведе строг карантинен режим и тестове на завръщащите в Пекин жители, като местен служител на здравните власти посочва, че градът е изправен пред нарастващ натиск за ограничаване на инфекциите.

Въпреки ограничителните мерки китайската икономика показа изненадваща устойчивост през август, записвайки по-висок от очакваното ръст в промишленото производство и продажбите на дребно, въпреки че задълбочаващият се спад в имотния сектор помрачава перспективите. Промишленото производство нарасна с 4,2% на годишна база през август, записвайки най-бързия си растеж от март насам. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 3,8 на сто, докато през юли повишението бе в размер на 3,8%. Междувременно продажбите на дребно се увеличиха с 5,4% за година, също записвайки шестмесечен рекорд, докато очакванията бяха за ръст от 3,5 на сто. За сравнение - през юли повишението се равняваше на 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още