IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание

Другите кандидати за поста са Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ и Петър Петров от "Възраждане"

15:01 | 18.10.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изпълнителното бюро на БСП, парламентарната група и политическият съвет на коалиция "БСП за България" са взели решение да издигнат кандидатурата на Кристиан Вигенин за председател на 48-ото Народно събрание.

Кристиан Вигенин е народен представител в седем парламента, четири пъти е бил заместник-председател на българския парламент. С опита и експертизата си той е достойна кандидатура за този толкова важен пост, посочват от пресцентъра на БСП.

От „Продължаваме промяната“ обявиха, че ще предложат бившия председател от 47-то Народно събрание Никола Минчев.

Номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на парламента е Росен Желязков.

От “Възраждане” също имат номинация за поста - Петър Петров.

Председателят на парламента трябва да бъде избран от новосформирания парламент в първия работен ден на депутатите.

Новоизбраното 48-о Народно събрание ще проведе първото си заседание на 19 октомври 2022 г. от 9:00 часа.

Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев.

Съгласно чл. 76 от Конституцията на Република България първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 48-ото Народно събрание това е Вежди Рашидов.

Народните представители ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“. След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

Очаква се президентът Румен Радев да направи обръщение към народа и Народното събрание. По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това се предвижда да бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На първото заседание на 48-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още