IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При 100% от протоколите: Седем партии в следващото НС, ГЕРБ-СДС водят с 5 пункта на ПП

За втори пореден път най-силно в чужбина се представя ДПС, която взима почти всеки трети глас зад граница

16:09 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вече са ясни резултатите от изборите при обработени 100% от секционните протоколи. Според тях коалицията ГЕРБ-СДС получава 25,33 на сто от гласовете на парламентарните избори в неделя. Втора политическа сила е „Продължаваме промяната" с 20,2%, следвана от ДПС с 13,76%. На четвърто място е „Възраждане" с 10,17%.

Следват „БСП за България" – 9,3% (за първи път в историята ѝ с едноцифрен процентен резултат), „Демократична България" – 7,44% и „Български възход" – 4,62 на сто. Окончателно „Има такъв народ" остава под прага за влизане в Народното събрание с 3,83%.

 

За втори пореден път най-силно в чужбина се представя ДПС, която взима почти всеки трети глас зад граница -  31,8%. Това е изцяло благодарение на гласовете от Турция, които се равняват на 94% от всички подадени за партията бюлетини. Този път обаче движението печели с 33 хил. гласа по-малко в сравнение с вота през ноември. Тогава партията събра общо 82 804 гласа, а сега резултатът ѝ е общо 54 006 гласа като 51 461 от тях са само от Турция.

Във вота зад граница следват ПП с 22,26 на сто, а трета политическа сила е „Възраждане" – 14,46%. След тях се подреждат ДБ – 9,85%, ГЕРБ-СДС – 8,99% и ИТН – 4,74 на сто.

При всички положения се сбъдна прогнозата на анализаторите за рекордно ниска избирателна активност и разпокъсан парламент, който трудно ще излъчи управляващо мнозинство. „Продължаваме промяната" и БСП вече декларираха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и подкрепяно от ДПС. 

 

Вакуумът във властта може да затрудни способността на България да се справи с рекордната инфлация, приемането на еврото след по-малко от две години и последиците от руската война в Украйна. Почти напълно зависима от вноса на енергия от Кремъл преди инвазията, прекъсването на вноса от страна на Русия - държава, която има традиции с България - доведе българите до най-тежката криза от десетилетия насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още