IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри забрана за „инхаус“ процедури при обществени поръчки

Спираме възможностите за превъзлагане на обществени поръчки, заяви финансовият министър Росица Велкова

13:39 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебното правителство одобри промени в Закона за обществените поръчки, които предвиждат премахване на „инхаус“ процедурите при обществените поръчки. Това обяви на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Росица Велкова.

„Прекратяват се порочните практики, свързани с инхаус процедурите. Спираме възможностите за превъзлагане“, посочи Велкова.

„Вече няма да е възможно едно търговско дружество, което прилага инхаус процедури, да превъзложи на фирми, които не могат да се явят и да спечелят обществена поръчка по реда, по който това следва да се случва - прозрачно и публично“, обясни финансовият министър.

Велкова допълни, че мярката е част от промени в Закона за обществените поръчки, приети от правителството на днешното заседание. Министърът на финансите припомни още, че промените в тази сфера са част от ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Преди началото на заседанието днес служебният премиер Гълъб Донев заяви, че „инхаус“ поръчките са се превърнали в емблема на източването на държавни средства.

Investor.bg припомня, че „инхаус“ процедурите при обществените поръчки бяха във фокуса на служебното правителство на Стефан Янев миналото лято. Тогава трима министри от служебния кабинет – регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев, обявиха, че милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки именно чрез  „инхаус“ процедури.

Според служебния кабинет тогава 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от обществените поръчки, които са минали по законов ред, се е явил само един кандидат, разкриха министрите.

Асен Василев обяви, че 8,6 млрд. лева от сключените договори са раздадени без обществени поръчки.

Тогава като финансов министър в служебното правителство Асен Василев обясни, че идеята за обществените поръчки без конкурс е била тези поръчки да се възлагат на държавни предприятия, които могат да изпълнят поръчката. Те обаче на свой ред ги давали на подизпълнители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още