IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армения отчита „огромен срив на имиджа“ на доминирания от Русия съюз ОДКС

Вярна на линията на Москва и Минск, беларуската страна изрази съжаление за подкрепата на Запада за Киев във войната в Украйна

07:48 | 24.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Арменският премиер Никол Пашинян. Снимка: EPA/VLADIMIR SMIRNOV
Арменският премиер Никол Пашинян. Снимка: EPA/VLADIMIR SMIRNOV

Две войни белязаха срещата на върха на доминирания от Русия отбранителен съюз ОДКС (Организация на Договора за колективна сигурност) в Ереван в сряда. Първо, тази между страната домакин Армения и Азербайджан. По време на последния голям конфликт, довел до хиляди жертви преди две години, Армения изгуби контрол над принадлежащите на Азербайджан територии около Нагорни Карабах, както и над части от самата зона на конфликта.

През септември при азербайджанските нападения срещу Република Армения, които Баку обяви за „провокации", официално загинаха над 200 арменски войници, петима цивилни и около 80 азербайджански войници. Домакинът, министър-председателят Никол Пашинян, изрази в началото на срещата съжаление, че членството в ОДКБ не е защитило Армения от „агресивните действия" на Азербайджан. Той изразява съжаление и за „огромните щети, нанесени на имиджа" на ОДКС, предава DPA.

В навечерието на срещата на върха поддръжниците на оттеглянето на Армения от ОДКС, в която влизат също Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Беларус, демонстрираха своята кауза. Алиансът не помага на Армения и служи за налагане на волята на Русия в страната, заявиха участниците. Демонстрантите, които според полицията са били не повече от 150 души, са възразили и срещу пристигането на Владимир Путин. Според Кремъл руският президент е разговарял по телефона с азербайджанския лидер Илхам Алиев във вторник вечерта за „сигурността" на границата между двете страни и „транспортните връзки" - един от спорните въпроси.

Сред "провалите" на арменското председателство на ОДКС през тази година Пашинян изброява и неуспеха да се предотврати ескалацията между Киргизстан и Таджикистан. Най-малко сто души бяха убити в този конфликт, също през септември. Отиващият си генерален секретар на организацията Станислав Сас обяви „мерки за подпомагане" на Армения в конфликта с Баку.

Вярна на линията на Москва и Минск, беларуската страна изрази съжаление за подкрепата на Запада за Киев във войната в Украйна - другата война, която бележи срещата на върха. През 2023 г. Сас ще бъде заменен от казахстанец. Пашинян посочи като успех „мироопазващата мисия" на ОДКС през януари по време на размириците в Казахстан, като заяви, че тя е предотвратила "хаоса" там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
Арменците сериозно загубиха посоката и отново може да загубят държавата си, или поне във вида, в който си я представят. Армения е класическият пример на хитрец, който се опитва да седи на два стола. Заиграват се с Европа и САЩ, въртят куккиш на Русия, а като усетят турския колец в задната си полоса, тичат в Москва. Няма да му минат номерата на Пашинян пред Путин, както не минаха и на нашия Борисов. А авторитетът на ОДКС зависи изцяло от изхода на войната в Украйна - каза го пак там Лукашенко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 1 година
Тиквич... чакаме адекватно обяснение на ситуацията :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още