IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът на Путин за нов СССР събужда кървавия хаос от разпадането на блока

Бившите части на някогашната огромна империя на Москва са в открит бунт, докато Кремъл се фокусира върху все по-катастрофалната за него война в Украйна

11:39 | 22.09.22 г. 2
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Guneyev
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Guneyev

Когато президентът на Русия Владимир Путин започна войната в Украйна, той се надяваше да възстанови славните дни на Съветския съюз от 50-те години на ХХ век, когато страната е в апогея на своята мощ.

Вместо това той постави началото на хаос в мащаб, невиждан от разпадането на СССР през 1991 г., пише Politico.

Навсякъде в разкъсаните покрайнини на сферата на влияние на Русия - от Източна Европа до Кавказ и Централна Азия, бившите части на някогашната огромна империя на Москва са в открит бунт или са оставени да се грижат сами за себе си, докато Кремъл се фокусира върху своята все по-катастрофална война.

Кремъл губи влияние сред бившите си поданици и избухват нови конфликти, създават се съюзи и се отварят стари разриви.

Армения и Азербайджан

Във вторник Азербайджан започна да обстрелва градове и села дълбоко в Армения, което бележи най-сериозната ескалация на напрежението в Южен Кавказ, откакто двете бивши съветски републики водиха кървава война преди две години. Тогава Москва посредничи да прекратяването на огъня и това постави пауза на конфликта. Руски войски пък бяха разположени в спорния регион Нагорни Карабах.

Според различни доклади обаче Кремъл е изтеглил най-добрите си и най-опитни войници, за да ги изпрати в Украйна, а през последните седмици азербайджанските сили са преминали покрай линията на контакт и са превзели редица стратегически височини. Руснаците или не искат, или не могат да ги върнат обратно.

Армения е член на водения от Русия военен съюз на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и министър-председателят на страната Никол Пашинян в сряда призова блока да изпрати „военна помощ за възстановяване на териториалната цялост на страната“.

Други членове на алианса обаче не желаят да се намесват. Казахстан отхвърли възможността да разполага войски в региона, а Москва се фокусира върху войната в Украйна и няма как да се въвлича в още един конфликт.

„Провалите на Русия във войната в Украйна означават, че нейните възможности са по-ограничени и създават вакуум във властта в региона“, коментира арменският политически анализатор Тигран Григорян, след като ОДКС не изпрати помощ на страната. „В този момент Русия нито желае, нито е способна да обуздае Азербайджан“, допълва той.

Баку напоследък заменя своите постсъветски връзки с Москва с по-близки отношения с Турция, която предоставя на азерската войска модерна военна техника и я обучава.

Грузия

Синьо-жълтото украинско знаме е невъзможно да не бъде забелязано в Тбилиси, където се вее от офиси и правителствени сгради. По стените се рисуват графити с нецензурни обръщения към Путин. Един бар пък изисква от посещаващите го руснаци да подпишат декларации, че се противопоставят на агресията на страната си, преди да бъдат допуснати.

Около една пета от територията на Грузия е окупирана от руски войски и техни подставени лица в отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. След като загуби война срещу Москва през 2008 г., Грузия напусна политическата орбита на Русия, но страната все още е трета в списъка на най-добрите търговски партньори на Москва.

Въпреки че правителството шумно протестира срещу нахлуването в Украйна, то така и не приложи икономически санкции срещу Русия - което не означава, че няма натиск да се направи повече. Повече от 60 процента от грузинците, анкетирани в седмиците след началото на войната, казват, че управляващите политици не заемат достатъчно твърда позиция.

Реториката става все по-разгорещена. По-рано тази седмица Иракли Кобахидзе, председател на управляващата партия „Грузинска мечта“, заяви, че държавата трябва „да остави хората да кажат дали искат да отворят втори фронт в Грузия срещу Русия“, като атакуват Абхазия и Южна Осетия. След това Кобахидзе каза, че се шегува.

Казахстан

През януари руски войски пристигнаха в Казахстан като част от „мироопазваща“ мисия на ОДКБ, натоварена с потушаването на масовите протести срещу правителството. Това не означава, че Кремъл е спечелил надежден съюзник.

Последна актуализация: 11:40 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Импeраторъткоето е супер за всички... свобода за поробените и една сатрапска държава по малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Путин ще унищожи РФ. Аз го казах първи. Предстои разпад на този ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още