IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна достигна повратна точка

Руските военни неуспехи бележат началото на нова и опасна фаза в конфликта

15:37 | 16.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гледката на руски войски в стремглаво отстъпление в Украйна е поразителна, но не трябва да е изненадваща, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Рахман.

Тази война върви зле за Русия от самото начало. Владимир Путин не успя да постигне светкавичната победа, към която се стремеше на 24 февруари. До април руснаците бяха принудени да се оттеглят унизително, след като бяха настъпили към Киев.

Ограничените победи, които Русия постигна през последните шест месеца, дойдоха на ужасна цена. Първоначалната нахлуваща армия, събрана от Кремъл, беше около 200 хил. войници. САЩ изчислиха през август, че 70 хил. - 80 хил. от тях са били убити или ранени от началото на инвазията.

Не желаейки да признае, че Русия е във война, Путин отказа да въведе масова военна служба. В контраст, Украйна мобилизира цялото си пълнолетно мъжко население. В резултат Украйна сега вероятно има повече войски на бойното поле от Русия.

Украинците също имат предимство откъм дух и боеприпаси. Те се бият, за да защитят собствената си страна. Доставката на модерни оръжия от САЩ и Европа - по-специално, точни ракети с голям обсег - означава, че сега те са по-добре оборудвани от руснаците.

Перспективата за поражение на Русия е реална и вълнуваща. Но напредъкът на Украйна отваря нова и опасна фаза в конфликта.

Снимките на плачещи цивилни, прегръщащи украински войници, докато те освобождават градове и села от руснаците, подчертават какво представлява тази война. Трайната руска окупация ще потуши политическата свобода и ще бъде наложена чрез убийства, мъчения и депортации.

Една лесна руска победа в Украйна пък щеше да отвори вратата за по-нататъшна агресия срещу нейните съседи - включително Молдова и може би дори членките на НАТО Естония, Латвия и Литва. Тази перспектива беше достатъчно тревожна, за да убеди Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в алианса.

Ако Русия бъде победена, заплахата от инвазия срещу останалата част от Европа ще отслабне. Глобалната политическа атмосфера също ще се промени. Поражението на Русия ще отекне зле в Пекин и Мар-а-Лаго (курортът във Флорида, където Доналд Тръмп има имение – бел. прев.) В седмиците преди инвазията Китай обяви приятелство „без граници“ с Русия. Тръмп заяви ликуващо, че Владимир Путин е „гений“. Тази му оценка сега изглежда не просто неморална, но и глупава.

Но е необходима известна предпазливост. Почти една пета от Украйна все още е окупирана. Руснаците ще се опитат да се прегрупират.

Наистина сложният въпрос е какво ще се случи, ако Русия е изправена пред унизително поражение - може би включително загубата на Крим, който беше окупиран през 2014 г. на фона на много радост в Москва?

Вместо да приеме поражението, Путин може да се опита да ескалира. Възможностите му обаче изглеждат ограничени и непривлекателни. Отказът да се свика обща мобилизация сигурно отразява нервността относно опозицията, която тя може да предизвика в руското общество. Свикването на войски, обучението и екипирането им ще отнеме много седмици - а войната се развива бързо.

От началото на конфликта Путин намеква, че Русия може да използва ядрено оръжие. Белият дом винаги е гледал сериозно на тази възможност. Тъй като войната се проточи и върви зле за Русия, страховете, че Путин може да прибегне до ядрени оръжия, малко намаляха, но не изчезнаха. Както един високопоставен западен функционер ми каза наскоро: „Трябва да помним, че почти всяко руско военно учение, което наблюдаваме, включва използването на ядрени оръжия.“

Използването на ядрени оръжия в Украйна обаче би създало очевидната опасност самата Русия да бъде засегната от радиацията. Глобалната политическа реакция ще бъде много негативна и западният военен отговор, вероятно неядрен, ще бъде почти неизбежен.

Подобно на руските лидери в миналото, Путин се надява зимата да го спаси. Неотдавнашното съобщение на Русия, че ще спре почти всички доставки на газ за Европа, очевидно има за цел да държи западните поддръжници на Украйна в подчинение под заплахата от измръзване.

Но Путин се нуждае от случването на много неща, за да проработи газовият му гамбит. Една много студена зима или нарастване на политическите протести на запад биха помогнали. Но на нито едно от двете не може да се разчита. Германското правителство казва, че страната „сега е по-добре подготвена за спиране на руските доставки“ и че газовите хранилища са пълни на 87%. Енергийни субсидии се въвеждат в цяла Европа.

Така че позицията на руския лидер изглежда опасна. От самото начало някои западни лидери тайно се надяваха, че Путин ще загуби властта в резултат на войната. Президентът Джо Байдън дори го изрече.

Но ако Путин бъде свален, може би чрез дворцов преврат, неговият заместник е по-вероятно да бъде твърд националист, отколкото либерал. Най-гласoвитото несъгласие, изразявано в Русия, е от милитаристи и националисти - призоваващи за ескалация на войната. Една теория, която циркулира в западните разузнавателни кръгове, е, че убийството на журналиста националист Дария Дугина (мишената вероятно бе баща ú Александър Дугин, виден евразиец – бел. прев.) е било организирано от руските тайни служби като предупреждение към ултрадесните критици на Путин.

Една победена Русия няма да изчезне от картата. И все още ще притежава голям брой ядрени оръжия, както и подновен реваншизъм.

Очевидно дебнат толкова много опасности. Но понякога добрите новини трябва да бъдат признавани. В една мрачна година украинските военни победи от последните дни със сигурност са такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 5
khao
преди 1 година
още щом нападна бше ясно, че е в грешка... но милиционери, сър! за толкова имат акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
melon
преди 1 година
Руснаците се сблъскаха със самите себе си. И си намериха майстора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още