IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стремежът на Путин за нов СССР събужда кървавия хаос от разпадането на блока

Бившите части на някогашната огромна империя на Москва са в открит бунт, докато Кремъл се фокусира върху все по-катастрофалната за него война в Украйна

11:39 | 22.09.22 г. 2
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Guneyev
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Guneyev

Путин се появи на сцената заедно с казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев на икономическия форум в Санкт Петербург през юни. Той обаче получи пренебрежително отношение, след като обяви, че войната в Украйна е необходима за защита на двете подкрепяни от Москва прокси администрации в Донбас. Токаев отговори, че Казахстан не признава „квазидържавни територии, каквито според нас са Луганск и Донецк“. Толкова за благодарността му.

Малко след това Токаев каза на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че страната му е загрижена „за рисковете за глобалната енергийна сигурност“, създадени от войната, и предложи „да използва своя въглеводороден потенциал за стабилизиране на ситуацията на световните и европейските пазари“.

Москва си отмъсти два дни по-късно като затвори петролния терминал в Новоросийск. Това възпрепятства Казахстан да изнася петрол и газ през Каспийско море. Стари морски мини от времето на Втората световна война бяха обвинени за неотложната заплаха срещу тръбопровода. Анализаторите предупреждават обаче, че моментът не е случаен.

Казахстан официално се придържа към западните санкции срещу Русия и отношенията между страната и Кремъл изглежда се влошават.

По-рано през август бившият руски президент Дмитрий Медведев публикува в социалните медии, че „Казахстан е изкуствена държава“. В публикацията си той твърди, че казахстанските „диви земи“ първоначално са били колонизирани от руснаци – смразяващо ехо от реториката на Кремъл за Украйна. Текстът по-късно беше изтрит и Медведев, който е и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и прави все по-националистически и агресивни коментари за войната и Запада, каза, че профилът му е бил хакнат.

Молдова

Страната с население под 3 млн. души не успява да се отърси от влиянието на Москва. Регионът на Приднестровието е отцепническа република, подкрепена от 1500 руски войници. Президентът на Молдова Мая Санду иска обаче те да си отидат и твърдо подкрепя Украйна.

„Несправедливата война на Русия срещу Украйна ясно ни показва цената на свободата“, казва Санду.

И Молдова, и Украйна получиха през юни статут на кандидатки за присъединяване към ЕС. Брюксел помага на страната да се отърве от зависимостта си от руската енергия.

„Има един човек, който заслужава всички медали за извеждането на Молдова по пътя към европейската интеграция“, каза по-рано тази година Вячеслав Йоница, икономист и бивш депутат. Това, по думите му, е Владимир Путин.

Таджикистан и Киргизстан

В сряда гранични служители от двете страни си размениха огън при сблъсъци, при които, според съобщенията, са загинали двама души. Заради сблъсъците с артилерия, бронетехника и други тежки оръжия се стигна до евакуация на села от двете страни.

Дългата и криволичеща граница, която страните споделят, е лошо демаркирана и те се обвиняват взаимно, че са предизвикали престрелката. В дните на СССР границата беше несъществена, но през последните години Таджикистан и Киргизстан многократно се доближаваха до ръба на войната.

Руското външно министерство „изрази готовност да съдейства на страните за постигане на дългосрочно, взаимно приемливо решение на граничните въпроси“ и предложи да сподели своя „богат опит в демаркацията на границите“.

Военната мощ на Русия в региона обаче ерозира. Русия изтегли 1500 войници от базите си в Таджикистан. Има също съобщения, че руските войници, разположени в Киргизстан, са били ротирани.

Империите се издигат и падат

Срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан показа мащаба на смяната на властта. Путин се срещна в Самарканд с китайския президент Си Дзинпин и по-късно призна, че китайският му колега има „въпроси“ и „притеснения“ относно войната в Украйна.

Си направи внимателно формулирано изявление: „В лицето на променящ се свят, променящи се времена и исторически промени, Китай е готов да работи с Русия, за да демонстрира отговорностите на големите сили и да води, да внуши стабилност и положителна енергия в един свят на хаос .”

Това е далеч от партньорството „без ограничения“, което Путин и Си обявиха точно преди нахлуването на Русия в Украйна.

Си каза още, че Китай „решително ще подкрепи Казахстан в защитата на неговата независимост, суверенитет и териториална цялост“.

Ясно е, че в региона има нов мощен играч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Импeраторъткоето е супер за всички... свобода за поробените и една сатрапска държава по малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Путин ще унищожи РФ. Аз го казах първи. Предстои разпад на този ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още