IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът по границата между Таджикистан и Киргизстан се изостря

В същото време президентите на страните участват в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество

12:43 | 16.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Киргизски военен по време на обучение. Снимка:  EPA/IGOR KOVALENKO
Киргизски военен по време на обучение. Снимка: EPA/IGOR KOVALENKO

Конфликтът по границата между Таджикистан и Киргизстан продължава да се изостря. В петък и двете страни се обвиниха взаимно, че са атакували съседната държава с тежки оръжия. Киргизката гранична охрана заяви, че таджикските сили за сигурност са открили огън. Сблъсъци са се случили по цялата граница.

Таджикската страна е използвала и танкове. Таджикистан обвинява киргизките сили, че са атакували с тежки оръжия таджикски граничен пункт и седем села. По данни на властите в село Исфара е убит един цивилен и са ранени трима души, предава DPA. 

Границата между двете бивши съветски републики, които са съюзници на Русия, бе обект на многократни конфликти през последните години. На фона на войната в Украйна и конфликта между Армения и Азербайджан, който също се разгоря отново, сегашната агресия е поредната гореща точка в близост до Русия. 

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон понастоящем участват в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Центробежните сили около РФ вече се завихрят ... Започват да излизат от контрол външните територии , скоро ще запонат и вътрешните . Бен Ходжис : "Светът трябва да се подготви за колапса на Русия ..." . Да видим какво можем да чопнем и ние ... :))) ... Некой амбразурчик да се метне за блитц коментар ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още