IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган към Путин: „Изчисти“ Северна Сирия от кюрдските сили

Това е приоритет, смята турският държавен глава

15:52 | 11.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към руския си колега Владимир Путин, че е наложително Кремъл да "изчисти" кюрдските сили от Северна Сирия. Ердоган заплашва да започне ново военно нахлуване в Северна Сирия, за да изтласка кюрдските сили, които той обвинява за бомбения взрив през ноември, убил шестима души в Истанбул, пише БГНЕС.

Споразумение от 2019 г. между Москва и Анкара сложи край на друга сухопътна офанзива, като създаде 30-километрова „безопасна зона“, за да защити Турция от трансгранични атаки от сирийска територия. Ердоган обвинява Русия, която е ключов играч в сирийския конфликт и подкрепя сирийския президент Башахр ал-Асад, че не е изпълнила сделката. Ердоган каза на Путин в телефонен разговор в неделя, че е „важно (кюрдските бойци) да бъдат прочистени от границата до дълбочина от най-малко 30 километра“, съобщи президентската пресслужба. По думите на Ердоган "това е приоритет".

Част от кюрдските сили са разположени в райони под руски военен контрол. Други се бият със САЩ срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава". Както Москва, така и Вашингтон оказват дипломатически натиск върху Анкара да не започва нова наземна кампания. Турция обстрелва кюрдски позиции близо до границата с артилерийски огън и нанася удари с безпилотници от 20 ноември в отговор на бомбения взрив. Но все още не е насочила големи сили в подкрепа на онези, които вече е разположила в района. Кюрдските групировки отричат да са замесени в атаката в Истанбул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още