IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Габровски: Най-голям шанс за правителство имаме днес

Народното събрание обсъжда проектокабинета, предложен от най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС

10:05 | 14.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Два месеца след предсрочните избори Народното събрание днес гласува правителството, предложено от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ-СДС. Партията издигна за премиер неврохирурга проф. Николай Габровски в опит да събере по-широка подкрепа за управление благодарение на уважаваната и необременена политически личност на специалиста.

В началото на заседанието се регистрираха 228 от 240 народни представители. 

Проф. Николай Габровски очаква проектокабинетът, който предложи, да получи подкрепа. Това заяви той на влизане в парламента преди гласуването. "Очаквам кабинетът да бъде подкрепен, защото каузите, зад които заставаме, са общонационални, те са в интерес на абсолютно всички. Знам, че е много трудна политическата ситуация, но аз се надявам диалогът, разумът, подадената ръка да вземат превес”, каза Габровски.

Николай Габровски представи проектокабинета си като опит да отвори "врата и път към помирение и разум".

От парламентарната трибуна номинираният за премиер заяви, че предложеният от него състав на правителство е от хора, които са експерти в областите, които им се възлагат и нямат ярка политическа принадлежност. Той каза пред депутатите, че е поел отговорността, за да бъде прекратена спиралата от последователни предсрочни избори, да бъде възстановено доверието към институциите, както и диалогът между партиите.

„България не просто е на кръстопът, а пред пропаст“, каза Габровски. И допълни, че има желание да се премине към експертното, професионалното.

„Хората, които предлагам, са готови да работят от първия ден. Това е единственият начин да продължим към Шенген и еврозоната. Твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат са погрешни. Най-голям шанс имаме днес, тук и сега", каза Габровски.

„Вместо през 2023 г. да се борим с рецесията, с кризата в сигурността, с кризата на ценностите, с кризата на конфронтацията в обществото, ние ще се хвърлим в пропастта на поредица от избори и това ли искаме за България и за децата си", попита риторично Габровски от трибуната. "Нека любовта към България днес надделее", призова той.

Народното събрание обсъжда проектокабинета, предложен Николай Габровски Народното събрание обсъжда проектокабинета, предложен Николай Габровски

„Предлаганият проектокабинет е възможност за всички политически сили и не бива да бъде отхвърлена с лека ръка“, заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС по време на дебатите. Тя посочи, че единствената възможност за стабилизиране на държавността е излъчването на правителство с програма, ясни приоритети и максимално широка подкрепа от няколко политически сили. Според ГЕРБ Николай Габровски и кабинетът му притежават необходимите качества, за да предложат антикризисна програма. Според Атанасова проектокабинетът може да е единствената реална възможност за излъчване на правителство в 48-ото Народно събрание.

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинет, предложен от ГЕРБ, заяви от парламентарната трибуна председателят на групата Андрей Гюров. По думите му експертното правителство, предложено от Габровски, е параван, зад който се крият интереси на различни коалиции по интереси. Гюров отбеляза, че по-скоро важни за предлагания кабинет са местните избори, а не обществените проблеми.

Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че изборът на редовно правителство е важно, за да помогне решаването на кризите. По думите му е най-лесно ДПС да каже „не“ на правителство на Николай Габровски, но това означава предсрочни изброи, които биха възпроизвели сегашните модел и структура в Народното събрание. Отново завъртаме рулетката с избори, каза Карадайъ. Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски да предложи и реализира стратегия за преодоляване на кризите в името на спасяването на държавата и държавността, допълни той.

От "БСП за България" няма да подкрепят правителство, предложено от ГЕРБ с кандидат за министър-председател Габровски. Това заяви лидерът левицата Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Тя подчерта, че решението е на Националния съвет на БСП и то не е конюнктурно, а принципно и последователно. В аргументите си срещу подкрепата Нинова припомни, че БСП от години водят борба за промяна на модела на управление на ГЕРБ и напомни, че са го нарекли "паралелна държава". За нея важно е да продължат борбата с модела на паралелната държава и българите да бъдат преведени през кризите. За целите Нинова посочи две възможности - втория или третия мандат.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че няма как да подкрепят проектокабинета „Габровски“ заради сериозни и непреодолими вътрешно и външни разминавания. Той посочи, че политиките, които предлага този кабинет, не са тези, които партията би подкрепила. Според Костадинов не трябва съставянето на кабинет да е на всяка цена, а да се търси „общото сечение на българския национален интерес“. За него най-доброто решение са нови избори, които са изход от политическата криза. „Един насилен състав на кабинет в това Народно събрание само и единствено ще задълбочи политическата криза“, каза той. 

В състава на предложеното правителство от "Демократична България" не виждат ресурс за амбициозни реформи. Това заяви от трибуната на парламента Христо Иванов, председател на парламентарната група. „Вие сте лекар, но вашата кандидатура не върви с лечение. Проблемът е, че трябва да кажем каква е нарушената норма, какво е изкривяването“, обърна се той към кандидата за премиер.

Иванов посочи, че България има нужда от дълбока промяна за решаване на политическата криза. „Не можем да подкрепим това правителство - като формат и идея за управление на страната“, декларира той.

„Български възход“ ще подкрепи проф. Николай Габровски за премиер, но няма да подкрепи структурата и състава на проектокабинета. Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев от парламентарната трибуна. Като аргумент Янев посочи липсата на политическо споразумение, както и на яснота кой носи политическата отговорност за подкрепата на този кабинет и неговите бъдещи решения. Той поздрави ГЕРБ-СДС за избора на проф. Габровски, но допълни, че подкрепата за кабинета трябва да бъдат основани на ясни принципи и правила кой носи политическата отговорност - нещо, което от „Български възход“ не са видели. 

„Служебното правителство ще остави в наследство една добре функционираща икономика, добре функциониращ пазар на енергия, добре премерени социални мерки в подкрепа на най-уязвимите групи. Бъдещото редовно правителство ще намери една добре функционираща държавна система“, заяви служебният премиер Гълъб Донев в кулоарите на парламента преди гласуването на състава на правителството на Николай Габровски. Той посочи, че е по-добре редовно правителство да определя дългосрочните политики, да урежда обществените отношения в държавата, да управлява и да прилага социални и икономически мерки в по-дългосрочна перспектива. 

По първоначални изказвания четири партии категорично отказват да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Това са „Продължаваме промяната”, БСП, „Демократична България” и „Възраждане”. Намеренията за подкрепа на останалите две партии - ДПС и "Български възход", засега са неясни.

В понеделник Николай Габровски върна на президента Румен Радев изпълнен първия проучвателен мандат. Държавният глава подписа указ с предложение до 48-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Сред приоритетите на проектокабинета "Габровски" са държавният бюджет, влизането на България в еврозоната и Шенгенското пространство, както и енергийната независимост, се посочва в разпространена до медиите декларация.

След дебатите първо ще бъде гласувана номинацията за премиер, след това структурата и съставът на Министерския съвет.

Парламентът продължава дебатите по проектокабинета, предложен от кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още