IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът публикува данъчните декларации на Доналд Тръмп за периода 2015-2020 г.

Данните показват, че той не е платил данъци през 2020 година

20:07 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп не е платил данъци през 2020 година, отчитайки големи загуби за бизнеса си. Това става ясно от публикуваните данъчни декларации за периода 2015 - 2020 година на Тръмп, пише АР. Част от тези загуби се дължат на пандемията от коронавируса - например един от голф курортите на американския президент (2016-2020) в Ирландия отчете намаляване на приходите с 69% през 2020 година.

През 2015 година, когато Тръмп започна своята кампания за влизане в Белия дом, в своята данъчна  декларация е обявил печалби, върху които е платил почти 642 хил. долара. В следващите две години са платени данъци в размер на по 750 долара, а през 2018 година - почти 1 млн. долара.

Обявените печалби за 2019 година са довели до плащането на 133,4 хил. долара, допълват още от АР.

Bloomberg отбелязва, че в данъчните декларации се отчитат приходи, а не отразяват общото богатство. Фактът, че през 2020 година не са платени федерални данъци също не е незаконно, стига американският президент да не е занижавал печалбите си или увеличавал загубите си. В последната година от своя мандат Тръмп е записал загуби от 58 млн. долара.

Данъчните декларации на Доналд Тръмп бяха публукувани само ден преди неговите съпартийци да поемат контрола върху Камарата на представителите, тоест долната камара на американския Конгрес. Демократите отдавна водят битка за оповестяване на финансовото състояние на Тръмп, който отказваше неговото финансово състояние да бъде одитирано по време на президентския му мандат. Още от 80-те години финансовото състояние на Доналд Тръмп и платените данъци са обвити в тайни, допълват още световните информационни агенции.

Доналд Тръмп прекъсна традиция от времето на Ричард Никсън, според която всеки кандидат за президент от по-голяма политическа формация в САЩ доброволно предоставя публично данни за финансовото си състояние. Той обясни, че тече данъчна проверка срещу него и не може да оповестява информацията.

Финансовото състояние на сегашният президент Джо Байдън за 2020 г. и 2021 г. вече беше одитирано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още