fallback

Европейски институции подкрепят идеята за международен трибунал за Русия

В десетия пакет от санкции срещу Русия ЕС обмисля още мерки срещу руския енергиен сектор

17:36 | 19.01.23 г. 15

Руското политическо и военно ръководство трябва да бъде подведено под наказателна отговорност заради войната в Украйна, призовават европейските депутати в резолюция, одобрена днес (19 януари) с голямо мнозинство - 472 гласа "за", 19 "против" и 33 "въздържал се". В нея е записано, че Русия води брутална и агресивна война, доказателство за коетот са извършените действия от руските военни в Буча, Ирпин и други украински градове.

Парламентът отбелязва, че Международният наказателен съд не може да разследва престъпленията в Украйна и затова се налага и създаването на специален трибунал. В него отговорност трябва да бъде търсена и от съюзниците на Русия - Беларус, включително и президента Александър Лукашенко и неговите приближени.

Искането за специален трибунал за военни престъпления срещу Русия е част от плана за мир на Украйна, представен преди време на срещата на Г-20 в Индонезия. 

"Русия наруши най-нагло международното право - използва сила в международните отношения", коментира по време на дебатите по резолюцията преди ден комисарят по правни въпроси Дидие Рейндерс в пленарната зала в Страсбург. Той обърна внимание, че Русия е член на Съвета за сигурност на ООН, а в Украйна непрекъснато се извършват военни престъпления.

Рейндерс повтори позицията на ЕК, че случващото се в страната не може да остане безнаказано и ще бъде търсена наказателна отговорност. "Още в началото на кофликта ЕК предприе действия за налагане на правни мерки и санкции",категоричен беше той.

Позициите на основните две европейски институции се подкрепят и от Европейския съвет. В заключенията от последното заседание на европейските лидери през декември от институцията посочват, че насърчават страните да приемат мерки за пълното прилагане на определението за основни международни престъпления и начините за осъществяване на отговорност, предвидени в Римския статут.

Дидие Рейндерс коментира, че 14 държави от ЕС вече разследват престъпленията, извършени в Украйна, като към техните усилия са се включили и европейски агенции като Евроюст, Европол и Мрежата по въпросите на геноцида. Създаден е екип, който събира доказателства за военните престъпления в Украйна, които ще бъдат ползвани в "бъдещите процеси", стана ясно още от думите на комисаря.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел днес е в Киев, за да обсъди "направления на сътрудничество", както написа самият той в Twitter. Неговата визита се състои броени седмици преди началото на форума ЕС-Украйна, планиран за 3 февруари. Мишел коментира пред ЕП преди ден, че Украйна трябва да получи оръжията, от които се нуждае, и той подкрепя даването на западни танкове на страната.

Темата ще бъде дискутирана по време на среща на министрите на отбраната на НАТО във военната база "Рамщайн" в петък (20 януари). По-рано днес украинският президент остро критикува колебанието у западните партньори за доставка на въоръжение.

Дискутирахме европейската интеграция на Украйна, бъдещите санкции и "конкретни мерки", които могат да спрат военната агресия на Русия и нейния съюзник Иран, коментира в пресконференция след срещата си с Мишел украинският президент Володимир Зеленски. От думите му стана ясно, че ЕК обсъжда по-сериозни санкции срещу енергийния сектор на Русия в десетия пакет. 

Работим на два фронта - да подкрепяме Украйна и да налагаме санкции срещу Русия, които да сложат край на тази война, коментира от своя страна Шарл Мишел. Той припомни отпускането на помощ в размер на 18 млрд. евро, които ще бъдат насочени за подкрепа на социалните плащания в Украйна през 2023 г. За първи път ЕС отпуска военна помощ в такъв размер и помага за обучението на украински военни, допълни още той.

С отделна резолюция европейските депупати призоваха за санкции срещу властите в Иран както заради геноцида срещу собствените им граждани, така и заради подкрепата за Русия. Техеран предоставя на Русия военни дронове, използвани за разрушаване на обекти на гражданската инфраструктура в последните месеци.

От ЕП посочват, че Иран планират да доставят още и ракети "земя - земя" на Русия, които да бъдат използвани във войната в Украйна.

Затова и депутатите настояват за разширяване на списъка със санкции на общноста, в който да попаднат всички физически и юридически лица, отговорни за нарушения на правата на човека, и членовете на техните семейства, включително Върховния лидер аятолах Али Хаменей, президента Ебрахим Раиси, главния прокурор Мохамед Джафар Монтазери и всички фондации ("боняд"), свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 19.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още