IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Очаква се предсрочните парламентарни избори да струват около 12 млн. лева

Среднощно броене на 2 април няма да има, увери Росица Матева, говорител и зам.-председател на Централната избирателна комисия

10:29 | 03.02.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По предварителни разчети провеждането на предсрочните парламентарни избори ще струва около 12 млн. лева. План-сметката за провеждането им ще бъде разгледана и гласувана днес, петък, от Министерския съвет. Това съобщи по bTV Росица Матева, говорител и зам.-председател на Централната избирателна комисия.

Тя увери, че няма проблеми с организацията на изборите и няма да има среднощно броене на бюлетини на 2 април. „ЦИК ще направи всичко възможно да не се стигне до среднощно броене на гласове, като ще опишат в методическите си указания какво трябва да направят членовете на секционните избирателни комисии". След като възнагражденията на членовете на СИК ще бъдат доста по-високи, Матева се надява и на по-голяма отговорност по време на предсрочните парламентарни избори.

Според нея порочни практики винаги може да има при всички видове гласувания, но е категорична, че целта на ЦИК е да създаде такива правила, с които да изолира възможността за злоупотреби.

Промените

Росица Матева потвърди, че няма промени при гласуването в чужбина, които да засягат избирателите. „Промените са в десет избирателни района в страната, като в шест от тях се намалява с по един мандат спрямо предходните избори. В три района мандатите са увеличават с по един, като в 23 МИР София мандатите са с три повече“, обясни тя. По думите ѝ, след последното преброяване, би трябвало да има райони с по-малко от четири мандата, но законът е категоричен и това няма как да се случи.

„За две календарни години това ще бъдат шестите избори, които ще организираме, припомни тя. – Има някои предизвикателства вследствие изменението на Изборния кодекс – някои от дейностите трябва да се организират по различен начин, но ние ще се справим.“

Организацията

Росица Матева подчерта също така, че организацията е започнала веднага след като президентът Румен Радев е издал съответните укази. От ЦИК са се свързали незабавно с печатницата на БНБ, изпратили са изискванията за хартията, а преди два дни са получили графика за доставянето на ролките за машини. „До 15 март ще бъдат доставени 10 хиляди ролки, до 25 март още 10 хиляди, така че хартия ще има. Избрали сме дизайна. Определена е защитата. Всички трябва да са спокойни“, посочи тя.

Зам.-председателят на ЦИК поясни, че „разписката, която излиза от машината ще има по-различни реквизити от тези, които бяха досега и ще се нарича бюлетина от машинно гласуване“. При самото гласуване с машините няма промени.

Росица Матева уточни, че ще има и видеонаблюдение на изборите, като предстои да се определят условията и редът, по който то ще се извършва. По думите ѝ организацията трябва да направи Министерският съвет, като осигури технически видеонаблюдението. Изпълнителната власт трябва да посочи какви устройства ще се използват.

Що се отнася до промените в софтуера на машини, стана ясно, че от ЦИК все още водят разговори със създателите на софтуера. „Беше проведен един разговор, сега очакваме от тях информация какво трябва да бъде направено. След това ще преценим на кого и как да бъде направена модификацията“, каза още Матева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
До: GG-BG Само тулу-път прави десеторно по-скъпи избори и магистрали, но ако не гласувате и то против мафията обесбила местната власт кражбите тепърва предстоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
GG-BG
преди 1 година
12 млн.лв ще струва само хартията и отпечатването на бюлетините! Вероятната сума за изборите е с една 0-ла в повече, т.е. 120 млн. лв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още