IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС задейства спътниковата система „Коперник“ в помощ на Турция, Анкара спря петролния терминал Джейхан

Най-мощното от десетилетие земетресение уби хиляди в Близкия изток, Borsa Istanbul спря търговия с акции на няколко компании 

13:56 | 06.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/REFIK TEKIN
Снимка: EPA/REFIK TEKIN

В понеделник в Близкия изток станаха едни от най-мощните земетресения от десетилетия насам, които отнеха живота на над 1000 души в Турция и Сирия и доведоха до спиране на доставката на суров петрол към ключов терминал за износ.

Първото земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер удари преди разсъмване с епицентър близо до град Газиантеп, убивайки близо 1000 души в Турция и почти 250 в Сирия. Второ земетресение с магнитуд 7,5 удари югоизточната част на Турция по-късно в понеделник. 

„Бяхме разтърсени от най-силното бедствие от един век насам", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, малко преди второто земетресение. Той имаше предвид бедствието от 1939 г., при което загиват около 33 хил. души. По думите му е невъзможно да се каже доколко ще нарасне броят на жертвите.  

Турция спря петролните потоци към експортния терминал Джейхан на средиземноморското крайбрежие като предпазна мярка, въпреки че не бяха открити течове по тръбопроводите, захранващи съоръжението със суров петрол, твърди пред Bloomberg служител, който е пряко запознат с въпроса.

Инфраструктурата в засегнатия район пренася милиони барели на ден и свързва Турция с производителите в Ирак и Азербайджан. Някои части от местната газопреносна мрежа са засегнати, като са спрени доставките за провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмарас, съобщи турската държавна тръбопроводна компания Botas. 

Турция се надява да възстанови газовите потоци в рамките на 48 часа, заяви турски служител, пряко запознат с въпроса, говорейки при условие за анонимност. 

Турската фондова борса Borsa Istanbul спря търговията с акции на осем компании, докато те не направят изявление за дейността си в района на земетресението. Основният борсов индекс спадна с 4,6%. Турската лира се търгува без съществена промяна на ниво 18,8284 за долар.

Междувременно в незабавен отговор Европейският съюз мобилизира спасителни екипи в Турция в отговор на искането ѝ по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита. От България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша и Румъния бързо бяха мобилизирани екипи за издирване и спасяване в градовете в подкрепа на екипите за първа помощ на място. Италия и Унгария също предложиха своите спасителни екипи на Турция. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации е в пряк контакт с властите в Турция, за да координира по-нататъшната подкрепа, ако е необходимо.

Спътниковата система на ЕС „Коперник“ също беше задействана, като се предоставят спътникови карти, изготвени от услугата за управление на извънредни ситуации на „Коперник“. ЕС е готов също така да подкрепи засегнатите в Сирия чрез своите програми за хуманитарна помощ.  

Земетресението, което рани над 5000 души в Турция, беше усетено чак в Египет и Кипър. Турция се намира в една от най-активните сеизмични зони в света и е пресечена от множество разломни линии. Бедствието засегна няколко южни турски провинции, простиращи се на стотици километри, където около 13 милиона души се подготвят за по-ниски зимни температури. Ердоган, на когото предстоят парламентарни избори през май, изпрати няколко министри от кабинета си в района.

През 1999 г. двойни трусове засегнаха районите около Истанбул, най-големия град в Турция, и убиха около 18 хил. души. Смъртоносните земетресения претовариха управляващата по това време лявоцентристка коалиция и проправиха пътя към дълбока финансова криза, която помогна на партията на Ердоган да дойде на власт.

Сирия съобщи, че при земетресението са загинали близо 250 души, а други 700 са били ранени. Повече от 2800 сгради са били сринати в Турция, каза Ердоган.


Земетресението е повредило пистата на летището в Хатай, където някои болници също са се срутили частично, съобщиха властите. По думите им някои магистрали в Хатай и провинция Газиантеп също са повредени.

САЩ оценяват възможностите за оказване на помощ на най-засегнатите, заяви в изявление съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, позовавайки се на нареждане на президента Джо Байдън. Израел заяви, че е разпоредил програма за бърза помощ. 

В Турция се намира най-големият брой бежанци в света и много от 3,7-те милиона регистрирани сирийски бежанци са съсредоточени в районите, засегнати от земетресението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Голема трагедия ... 1700 разрушени сгради засега ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още