IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надмина 4000 

Земетресенията засегнаха райони, които генерират около 1/10 от турския БВП, бедствието може да струва милиарди долари

06:28 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Спасителна акция в Турция. Снимка: Bloomberg LP
Спасителна акция в Турция. Снимка: Bloomberg LP

Спасителни екипи от чужбина започнаха да пристигат в Турция във вторник, след като ден по-рано двойка мощни земетресения отне живота на най-малко 4000 души в страната и съседна Сирия, оставяйки милиони хора да страдат без ток и топлина през снежната нощ. 

С наближаването на изгрева хората в двете страни трябваше да прекарат втори ден в търсене сред руините на хиляди сгради, повредени или разрушени от земетресението с магнитуд 7,7, което удари близо до турския град Газиантеп в понеделник сутринта. По данни на турската агенция за борба с бедствията, известна като AFAD, само девет часа по-късно наблизо е имало друг трус с магнитуд 7,6, предава Bloomberg. 

Спасителни екипи от България, Румъния, Швейцария, Азербайджан и Ливан са изпратени в зоната на земетресението, заяви заместник-председателят на Турция Фуат Октай. Спасителите вече са спасили над 2500 затрупани само в Турция. 

Според публикации в социалните мрежи, както цивилни, така и организирани групи като сирийските „Бели каски", група за гражданска защита, са извадили бебета, деца и възрастни от разрушените сгради. Международните власти обещаха да изпратят екипи за търсене и спасяване, които да помогнат за издирването на оцелели при ниските температури.

Във видеоклип, който „Белите каски“ публикуваха в Twitter, се вижда как спасителите с фарове и покрити с прах се спускат в развалините. Екипите завиват трима членове на семейство в одеяла и кърпи и ги изнасят на импровизирани носилки. Семейството, както и хиляди други, вероятно е спяло в домовете си, когато първото земетресение е ударило през нощта. Видеоклипове в социалните мрежи показват как цели постройки се разпадат на прах, а зрителите наоколо крещят от ужас, предава и The Wall Steet Journal.

На други видеоклипове се вижда как оцелелите насочват вниманието си към спасителните дейности, докато изследват развалините за признаци на живот. На кадри от южната провинция Санлиурфа, Турция, се вижда как спасители изтеглят момиче от дупка в отломките, а лицето му е покрито с рошава коса.

Отломките, оставени в Турция и Северна Сирия, повдигат въпроси за качеството на инфраструктурата там. Последното голямо земетресение в Турция през 1999 г. засегна западната част на страната и разруши много сгради.

Министерството на отбраната съобщи, че турските военни са започнали да евакуират някои от ранените чрез военни кораби от пристанището Искендерун в най-източния край на Средиземно море, като същевременно работят за създаването на полеви болници в зоната на земетресението. Повече от 330 000 пострадали от земетресението са преместени в общежития и университетски кампуси, каза Октай. 

„Отчаяно чакаме помощ от съседните провинции, но те не идват, защото също са силно засегнати", казва 48-годишният Мурат Генкогуллари по телефона от граничната провинция Хатай. Няколко сгради са се срутили в района, погребвайки хората под тонове бетон и изкривен метал, каза той. „Местните власти се опитват да се справят, но щетите са толкова мащабни и тежки“. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е изправена пред „най-силното бедствие от един век насам". В понеделник, преди второто земетресение, той заяви, че е невъзможно да се спекулира с окончателния брой на жертвите. По-късно Турция обяви седемдневен траур. 

По данни на агенцията за бедствия на страната в началото на вторник броят на загиналите в Турция възлиза на 2921 души, докато според AP в Сирия са загинали над 1000 души. В резултат на земетресенията в Турция бяха ранени близо 16 000 души, a недостигът на бензин в зоната на труса възпрепятства спасителната операция, съобщават оттам.

Най-малко четири турски летища са повредени, съобщиха властите, които следят призивите за помощ в социалните мрежи от хора, за които се предполага, че са затрупани под развалините. Повече от 6 200 сгради са се срутили в Турция, съобщиха властите. 

Сред засегнатите са много от 3,7-те милиона регистрирани сирийски бежанци в Турция, която е най-голямата в света подобна бежанска маса.

Турция е спряла притока на петрол към експортния терминал Джейхан на средиземноморското крайбрежие като предпазна мярка, въпреки че не са открити течове по тръбопроводите, захранващи съоръжението със суров петрол. Иракски Кюрдистан спря износа на петрол през Турция към терминала, съобщи Министерството на природните ресурси в Кюрдистан.  Карта на зоната на земетресенията. Графика: Bloomberg LP Карта на зоната на земетресенията. Графика: Bloomberg LP

Джейхан е жизненоважен център за продажба на петрол от Северен Ирак и Азербайджан. През януари пристанището е изнасяло над 1 млн. барела дневно, или 1% от световните доставки на петрол. Затварянето на пристанището допринесе за повишаване на цените в понеделник. 

Президентът на САЩ Джо Байдън и други световни лидери поднесоха съболезнования. Байдън заяви, че САЩ са изпратили екипи в подкрепа на издирвателно-спасителните операции на Турция, а „подкрепяните от САЩ хуманитарни партньори реагират и на разрушенията в Сирия".

Линии на разлома

Турция се намира в една от най-активните сеизмични зони в света и е пресечена от множество разломни линии. Бедствието засегна няколко южни турски провинции, простиращи се на стотици километри, където около 13 милиона души се подготвят за по-ниски зимни температури. Ердоган, на когото предстоят парламентарни избори през май, изпрати няколко министри от кабинета си в района.

Някои части от местната газопреносна мрежа са засегнати, като са спрени доставките за провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмарас, съобщиха от турската държавна газопреносна компания Botas. Най-големите земетресения в Турция. Графика: Bloomberg Най-големите земетресения в Турция. Графика: Bloomberg

Турция се надява да възстанови газовите потоци в рамките на 48 часа, заяви турски служител, пряко запознат с въпроса, говорейки при условие за анонимност.

Първият трус е усетен чак в Египет и Кипър. Това е най-тежкият трус в Турция след земетресението от 1939 г., при което загиват около 33 000 души. 

През 1999 г. трусове с разлика от няколко месеца засегнаха индустриалния център на Турция близо до най-големия турски град Истанбул и отнеха живота на повече от 18 000 души. Това бедствие пречупи управляващата по това време лявоцентристка коалиция и проправи пътя към дълбока финансова криза, която помогна на партията на Ердоган да дойде на власт. В понеделник Ердоган мобилизира 9 000 души, които да окажат първа помощ, и заяви, че Турция иска да получи помощ от 45 държави, както и от НАТО и Европейския съюз.

Турската фондова борса Borsa Istanbul спря търговията с някои акции, а основният индекс спадна с 4,5%. Турската лира остана без съществена промяна на ниво 18,83 за долар. 

Икономическата цена на бедствието

Земетресенията засегнаха райони, които генерират около 1/10 от националния брутен вътрешен продукт на Турция, и повредиха летищата в Адияман, Кахраманмарас, Малатия и Хатай. Властите съобщиха, че в Хатай частично са се срутили и някои болници и пристанище. Магистралите също са повредени. 

„Ердоган вероятно ще реагира решително, за да ограничи икономическото въздействие на земетресенията", заяви Емре Пекер, директор за Европа в Eurasia Group, в бележка, изпратена по електронната поща в понеделник. „Вероятно ще последват мерки за облекчаване под формата на мащабна и пряка фискална подкрепа, както и нови целенасочени мерки за облекчаване на кредитирането. Те също така ще подкрепят позициите на правителството сред обществото" преди изборите.

Смъртоносното земетресение, което разтърси части от Турция и Сирия, може да има до 10 000 жертви и първоначални икономически щети за 1 млрд. долара, твърди Геологическата служба на САЩ (USGS). Спасители по време на операция по издирване и спасяване на мястото на срутена сграда след земетресението в окръг Искендерун в Хатай. Снимка: EPA/ERDEM SAHIN Спасители по време на операция по издирване и спасяване на мястото на срутена сграда след земетресението в окръг Искендерун в Хатай. Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

Според Алекс Хатем, геолог в офиса на USGS в Голдън, Колорадо, тази оценка е направена от автоматизираната система на агенцията за бърза оценка на глобалните земетресения за реакция, която събира сеизмични данни от дистанционни сензори, за да оцени бързо трусовете и въздействието им върху жителите на засегнатия регион.

По оценка на USGS вторичният трус с магнитуд 7,5 може да доведе до допълнителни икономически загуби в размер на 100-1 млрд. долара и до смъртта на 100-1000 души.

„Загубите от вторичния трус очевидно са сложни, тъй като много сгради вече са повредени", казва д-р Хатем. „Тази оценка ще се променя с течение на времето“. 
Американски пожарникари от Лос Анджелис подготвят помощ за Турция. Снимка: EPA/ALLISON DINNER Американски пожарникари от Лос Анджелис подготвят помощ за Турция. Снимка: EPA/ALLISON DINNER
В оценката на щетите на USGS се казва, че населението в Турция и Сирия, където е станало земетресението, живее в постройки, които са изключително уязвими от трусовете, въпреки че съществуват някои устойчиви конструкции. Според USGS преобладаващите уязвими видове сгради са неармирани тухлени зидарии и нискоетажни бетонни рамки с пълнежна конструкция.

През август 1999 г. земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер разтърси Северозападна Турция и причини смъртта на около 17 000 души, припомня USGS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още